Ziggo raakt 'te dure' uitzendrechten Formule 1 kwijt

De Formule 1 is vanaf 2022 in Nederland niet meer bij Ziggo te zien. De zender stelt dat de afgelopen jaren de tarieven voor de uitzendrechten zo sterk zijn gegroeid dat het niet mogelijk was een nieuw contact af te sluiten.

De uitzendrechten voor Nederland zijn gekocht door het Zweedse bedrijf Nordic Entertainment Group (NENT). Volgens sportmarketeer Chris Woerts wil dit bedrijf de Formule 1-races uitzenden op de eigen betaalzender Viaplay. Deze zender bestaat momenteel nog niet in Nederland. De NENT Group wil ook de Bundesliga (nu nog bij ESPN) en het PDC-darts (te zien bij RTL7) naar Viaplay brengen.

25 miljoen euro voor rechten

NENT zou naar verluidt een bod van 25 miljoen euro op de rechten voor de Formule 1 hebben gedaan. Het huidige uitzendcontract loopt eind van dit seizoen af. Het van origine Zweedse bedrijf heeft in Scandinavië de uitzendrechten van vele grote sportcompetities in handen, zoals de Champions League en de Bundesliga. Het bedrijf wil de komende jaren uitgroeien tot de grootste streamingsdienst voor sport en televisie in Europa en breidt daarom uit naar onder meer Nederland en Polen.

Het verlies van de F1-rechten is een klap voor Ziggo. De zender zond sinds 2013, toen nog als Sport1, de Grands Prix uit. Dankzij het succes van Max Verstappen won de sport snel aan populariteit, wat ook tot uiting kwam in de kijkcijfers. Wat er gaat gebeuren met de huidige commentatoren en presentatoren is nog niet bekend. Ook wordt de komende maanden duidelijk hoe de uitrol van Viaplay in Nederland eruit gaat zien.

Headerfoto: Shutterstock.com