Zo kijk en volg je de Paralympische Spelen in Peking

Een kleine twee weken na de sluitingsceremonie van de Olympische Winterspelen, beginnen op vrijdag 4 maart de Paralympische Spelen. Het evenement is op televisie wederom alleen bij de NOS te volgen. De publieke omroep schenkt dagelijks aandacht aan de Paralympics in Peking. SPORTNEXT maakt een compleet media-overzicht.

In tegenstelling tot de Olympische Spelen heeft Eurosport niet de rechten voor de Paralympische Spelen. De NOS doet ruim een week (4-13 maart) verslag van het evenement in Peking, waar 8 atleten naar afreizen.

Televisie

De NOS doet op televisie alleen rechtstreeks verslag van de openings- en sluitingsceremonie. De openingsceremonie begint op vrijdag 4 maart om 13.00 uur op NPO 1. De sluitingsceremonie vindt plaats op zondag 13 maart vanaf 13.00 en is eveneens te bekijken via NPO 1.

Elke dag is er een programma van een half uur met de belangrijkste uitslagen en reacties en met achtergronden in de vorm van portretten van de atleten en reportages. De presentatie is in handen van Herman van der Zandt. Door de week wordt het programma in de tweede helft van de middag uitgezonden op NPO1; herhalingen zijn er in beginsel na het late NOS Journaal en de volgende dag. In het eerste weekend is het programma geprogrammeerd na het late journaal, maar zijn de belangrijkste uitslagen al te zien tijdens de dweilpauzes van de WK’s schaatsen allround en sprint in Hamar; hetzelfde stramien wordt gehanteerd in het tweede weekend, wanneer in Heerenveen de Wereldbekerfinale schaatsen wordt verreden.

Wie via de televisie toch live de Paralympics wil volgen, kan terecht bij onze oosterburen. De ARD en ZDF doen dagelijks rechtstreeks verslag vanuit Peking. De eerste vijf dagen is het event te zien bij de ZDF, daarna bij de ARD. Uiteraard zal de focus in de uitzendingen vooral liggen op onderdelen waar de Duitse atleten kansrijk zijn voor een medaille.

Radio

Op de radio wordt dagelijks aandacht geschonken aan de Paralympische Spelen. De prestaties van de Nederlandse Paralympiërs worden ‘s morgens en ‘s avonds gevolgd in respectievelijk het NOS Radio 1 Journaal (dagelijks om 08.30 uur brengt verslaggever Edwin Peek een overzicht) en Langs de Lijn EO op NPO Radio 1.

Online

NOS

Op NOS.nl zijn de Paralympische Spelen rechtstreeks te volgen via twee livestreams. Vanwege het tijdsverschil met Peking (= 7 uur) is dat voornamelijk ’s nachts. Ook wordt dagelijks een collectie over de Paralympische Winterspelen bijgehouden.

Overige media

Het is bij de redactie niet bekend in welke mate de overige Nederlandse media aandacht schenken aan de Paralympische Spelen, behoudens het publiceren van de (belangrijkste) resultaten.

TeamNL

NOC*NSF doet ook verslag van de prestaties van TeamNL. Op teamnl.org vind je het overzicht van alle Nederlandse deelnemers, met van elke Nederlandse sporter een persoonlijk profiel.

Door een account aan te maken kun je de sporter volgen en ontvang je alerts zodra er nieuws over hem/haar te melden is. Verder is op TeamNL het laatste nieuws te vinden, het wedstrijdschema met wanneer de Nederlanders in actie komen en wat de resultaten zijn.

Internationaal Paralympisch Comité

Op de officiële website van het Internationaal Paralympisch Comite - paralympic.org - kun je terecht voor nieuws, video's, uitleg over de sporten, het programma en nog veel meer. Livestreamen kan niet, omdat de NOS de exclusieve rechten heeft.

App

TeamNL

TeamNL heeft ook een eigen app, die dezelfde functies heeft als de site teamnl.org.

Olympics

De app biedt veelal dezelfde informatie als de site van het IPC. Er zijn mogelijkheden voor pushberichten bij belangrijk nieuws, er is een liveblog en veel ‘exclusieve’ videocontent. Het is by far de meest complete app over de Winterspelen.

Google PlayApp Store

NOS

Via de reguliere NOS-app blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit Peking en kunnen de livestreams bekeken worden.

Google Play - App Store

Social media

Alle eerdergenoemde media in dit artikel zijn een must om te volgen op social media tijdens de Paralympische Spelen. Daarnaast is er ook nog een aantal andere kanalen die je moet volgen.

Paralympic Games

Het speciale YouTube-kanaal van het IPC voor de Paralympische Spelen is onmisbaar. Herhalingen van wedstrijden, korte docu’s, een uitleg en vooruitblikken. Op het kanaal is voor iedereen wel iets te vinden.

Journalisten

ParaWatcher
Ayolt Kloosterboer

Headerfoto: Shutterstock.com / rarrarorro