Mijn hardloopschoenen en ik

Ik ben nooit ‘hip’ geweest, al sinds mijn jeugd doe ik gewoon mijn ding; Opstaan, naar school, naar huis, ’s avonds trainen (atletiek) en de volgende dag hetzelfde. Makkelijk zittende kleding was belangrijk en dus vooral sportief. Geen rokjes, maillots, blazers of ballerina’s aan mijn lijf maar spijkerbroeken en sweaters. Mijn schoenen waren het meest belangrijk, daar onderscheidde ik mij mee. Uren hing ik als puber in de plaatselijke sportzaak om te beslissen welke hardloopschoenen ik wilde hebben. Een Asics, X-Caliber een Adi L.A.Trainer, misschien toch de Nike Epic? Altijd had ik hardloopschoenen aan, die had ik immers nodig om mee te trainen maar toch waren ze belangrijker voor mij dan dat alleen. 

Met het dragen van hardloopschoenen liet ik ook zien dat ik serieus atletiek beoefende en dat sport toen het belangrijkste in mijn leven was. In de jaren ’80 kon je het soort sporters duidelijk herkennen. Deed je aan atletiek of hardlopen dan droeg je destijds hardloopschoenen Was je tennisser dan liet je dat zien door je Stan Smiths aan te houden bij het doen van de boodschappen en ook voetballers lieten maar al te graag zien dat ze die begeerde Adidas Copa Mondial in hun bezit hadden.

Veel is er aan mij vandaag  de dag niet aan mij verandert. Het trainen is gebleven alhoewel een stuk minder dan toen, de makkelijk zittende kleding ook en schoenen…Ja dat is een echte liefde geworden. Nog steeds word ik gelukkig van het knijpen, ruiken en voelen van sportschoenen! Ik ben nu overigens wel minder kritisch want van een paar mooie leren pumps kan ik ook opgewonden raken! Helaas loop ik door mijn sportieve verleden wat makkelijker op ‘sneakers’ dan op hakken en dus heb ik nu ongeveer 50 paar sportschoenen in mijn kast staan en vind ik het nog steeds heerlijk om op zoek te gaan naar bijzondere modellen.

Met mijn dochter bezocht ik niet lang geleden Sneakerness in Amsterdam. Dat is een beurs voor sneakerfreaks met allerlei kraampjes waar in en verkoop van verschillende sneakers plaats vindt tezamen met een flinke wolk wietlucht en heerlijke jaren ’80 hiphop muziek! Voor grof geld werden ‘mijn’ oude hardloopschoenen daar verkocht. Het was wel grappig te merken dat ik enorm blij kan worden van al die schoenen net als alle andere ‘freaks’.Het hebben van schoenen uit de jaren ’80 en ‘90 is een ware hype geworden. Daar waar je vroeger het type sporter herkende aan hun schoeisel (de skate-boarder met Vans, basketballer met Jordans etc.) is het dragen van sportschoeisel nu ‘iets van iedereen’geworden en veel meer geïntegreerd in de modewereld. Sport is een ‘lifestyle’. 23/24 Mei is er weer een nieuwe Sneakerness in Amsterdam ditmaal in de NDSM hallen. Mark it in your calendar!

Ik vind het fijn dat ik vandaag de dag niet meer gek wordt aangekeken of nageroepen tijdens mijn rondje hardlopen, dat is wel eens anders geweest. Ik liep n.l. midden jaren ’80 al rondjes in onze polder en vergeet niet dat deelnemen aan de marathon bij de Olympische Spelen voor vrouwen pas sinds 1984 mogelijk is! (Naamgenoot Joan Benoit Samuelson won die marathon in Los Angeles overigens.). Het aantal vrouwen wat aan hardlopen doet is inmiddels flink toegenomen en volledig geaccepteerd. Dit heeft er ook voor gezorgd dat er nu anders naar de sportmode wordt gekeken.

Lees ook: Derde loopgolf dient zich aan (door Paul Hover van Mulier Instituut)

Inmiddels zitten we in de 3e loopgolf. Nederland telt nu meer dan 4 miljoen hardlopers en sportmerken, hardloopclubjes en sportscholen spelen hier handig op in. Zo kwam de echte doorbraak van hardloopschoenen naar de mode toen Nike in 2005 hun ‘Nike Free’ in allerlei kleurtjes lanceerde. Een schoen die ontworpen is om de kleine spiertjes en gewrichten in je voet te trainen. Veel mensen hadden geen idee waar de schoen eigenlijk voor diende maar vonden het er wel ‘cool’ uitzien. Binnen mum van tijd  zag je allerlei kleurige sportschoenen aan de voeten van  iedereen die er sportief-hip uit wilde zien! Ook ik heb natuurlijk een paar Nike Free’s, ik kan er niet al mn trainingen op doen, ik ben er iets te zwaar voor en met mijn voet-type kan het lopen van te veel kilometers op zo’n schoen blessures geven. Op de sportschool doen ze het echter prima voor mij en daar hoor ik er nu helemaal bij!

Hoeveel sportschoenen staan er bij jou in de kast?