MIT ontwikkelt ‘ademend’ shirt waardoor je niet meer zweet

Merken als Under Armour en Nike gaan er prat dat ze een techniek hebben ontwikkeld die ervoor zorgt dat shirts niet nat worden als je zweet tijdens het sporten. Een onderzoeksteam van de prestigieuze Massachusetts Institute of Technology (MIT) gaat nog een stap verder en heeft een 'ademend' shirt gemaakt dat als een soort airconditioning tijdens het sporten werkt. Mogelijk dat atleten het shirt al tijdens de Olympische Spelen in Tokio in 2020 dragen.

Onderzoekers van MIT hebben een ademend shirt ontwikkeld met ventilatieflapjes, die automatisch open en dicht gaan als de persoon die het shirt draagt begint te zweten. Het shirt heeft bovendien een coating van microben die optimaal reageren op de vochtigheidsgraad door in te krimpen of op te zwellen. Hierdoor worden de ventilatieflapjes direct verder geopend als er sprake is van meer transpiratie en sluiten ze weer als de vochtigheid daalt.

Om het shirt te testen werd aan studenten gevraagd te gaan hardlopen op een loopband of te gaan fietsen. Terwijl de studenten aan het sporten waren, hielden onderzoekers de lichaamstemperatuur en het vochtverlies nauwkeurig bij. Op deze manier wisten de onderzoekers precies waar mensen het meest zweten tijdens het sporten.

Het grote voordeel van het shirt met de flapjes is uiteraard dat je het vochtverlies beperkt tijdens het sporten, waardoor je in staat bent betere prestaties te leveren. Ook een hogere lichaamstemperatuur kan leiden tot prestatieverlies en dankzij de verkoelende werking die het shirt heeft, zal de lichaamstemperatuur niet meer zo snel stijgen.

De onderzoekers stellen dat zij dankzij het onderzoek nog veel meer kunnen dan alleen een ademend shirt ontwikkelen. In de toekomst denken ze dat het zelfs mogelijk is dat het shirt nadat je gesport hebt een lekker ruikende geur afgeeft.

Hardlopen

De onderzoekers hebben hun op zweet reagerende stof ook uitgeprobeerd in een hardloopschoen. Er is gekeken op welke plekken in de voeten we het meest zweten en op die plekken zijn de flapjes geplaatst. Deze techniek kan ervoor zorgen dat je tijdens het hardlopen bijvoorbeeld geen last meer krijgt van blaren. 

Voorlopig zijn de shirts en schoenen nog niet te koop. New Balance is wel al bij het project betrokken en het onderzoeksteam van MIT hoopt in de toekomst samen te werken met een sportkledingfabrikant om de kleding te gaan verkopen. Het zou zomaar kunnen dat we in 2020 tijdens de Olympische Spelen in Tokio sporters met de ventilerende shirts in actie zien.

Video: Uitleg hoe het shirt werkt


Headerfoto: MIT/Hannah Cohen