NBA gaat virtual reality gebruiken om niveau scheidsrechters te verbeteren

In Nederland is er de laatste weken veel te doen om de arbitrage in het voetbal. Doellijntechnologie, videoscheidsrechters en de manier van fluiten van sommige arbiters hebben voor veel discussie gezorgd. In de NBA is onlangs een nieuw plan ontworpen om het niveau van de scheidsrechters naar een hoger plan te brengen. Een van de opvallendste zaken in het plan is de inzet van virtual reality. De NBA denkt dat VR de arbiters kan helpen minder fouten te maken.

Zoals eigenlijk in elke sport liggen ook de officials in de NBA regelmatig onder vuur. De drie arbiters hebben bijvoorbeeld al de beschikking over videobeelden, maar desondanks zijn ze vaak het mikpunt van kritiek. In een poging nog betere scheidsrechters af te leveren, komt de NBA met een interessant plan.

In schoenen scheidsrechters staan

De NBA wil meer gebruikmaken van nieuwe technologieën, zoals virtual reality. De league denkt dat VR scheidsrechters kan helpen om te achterhalen waar ze precies naar kijken tijdens een bepaalde actie in een wedstrijd (letten ze te veel op de bal, of kijken ze alleen naar de gezichten van de spelers) en of ze op de juiste positie staan om een beslissing te nemen. Daarnaast kan het jonge arbiters helpen zich sneller te ontwikkelen.

Byron Spruell, de scheidsrechtersbaas van de NBA, denkt dat VR ook op een andere manier kan helpen. "De officials doen het al uitstekend, maar het kan altijd beter en ik ben van mening dat technologie daarbij kan helpen", zegt Spruell tegen NBA.com. “Ik heb geprobeerd mezelf te verplaatsen in de scheidsrechters. Denk dan aan VR vanuit het standpunt van fanbeleving – maak jij de beslissing maar. Er zijn ook andere manieren, via voorlichting, die kunnen helpen om in de schoenen van scheidsrechters te staan en te ervaren hoe veeleisend hun taak is."

De meeste NBA-teams – en ook diverse voetbalploegen – gebruiken VR al om spelers te helpen situaties te visualiseren en bijvoorbeeld hun schotpercentage te verbeteren. Spelers stellen dat ze er bij baat hebben, dus waarom zou het scheidsrechters niet kunnen helpen?

ZIE OOK: Virtual reality als topsportinstrument

Data

Virtual reality is lang niet het enige initiatief om het niveau van de officials te verhogen. De NBA gaat gebruikmaken van een op data gebaseerd review systeem om objectieve meetwaarden voor scheidsrechters te creëren en de progressie te meten aangaande het aantal goede en foute beslissingen.

Daarnaast komt er een adviesorgaan, bestaande uit (ex)-coaches, -scheidsrechters en –spelers en vertegenwoordigers van de media.

App voor feedback

Al deze initiatieven moeten de NBA helpen meer inzichtelijk te maken wat officials doen en waarom bepaalde beslissingen genomen worden. Zo kunnen alle coaches na een wedstrijd via een app feedback geven over de prestaties van de scheidsrechters. Dit blijkt populair te zijn onder de coaches. Dankzij het gebruik van de app is het voor coaches gemakkelijker om de prestaties van de officials te evalueren. Volgens Spruell is de feedback tot nu toe 'uitstekend'.

ZIE OOK: Primeur in het voetbal; scheidsrechters leggen data vast met smartwatch

Voorloper

De beslissingen van de NBA tonen aan dat nieuwe technologieën niet alleen behulpzaam zijn voor teams en spelers, maar dat ook de arbitrage ervan kan profiteren. In het voetbal wordt momenteel volop geëxperimenteerd met het gebruik van nieuwe technologieën. In Portugal droegen arbiters in de eindfase van het bekertoernooi arbiters een smartwatch, waar ze eenvoudig alle details van een wedstrijd op konden invoeren. En in Nederland wordt gebruikgemaakt van doellijntechnologie en de videoscheidsrechter. De KNVB zou zich nog meer kunnen profileren als voorloper door bijvoorbeeld VR te implementeren als trainingstool voor scheidsrechters.

Want één ding is zeker: als de scheidsrechters hun werk (nog) beter doen, zal de publieke opinie ook omslaan.


Headerfoto: Flickr (CC) Keith Allison