Nike zet met eigen vrouwenserie een eerste stap richting televisieproducties

Nike Women gaat op YouTube een achtdelige dramaserie uitzenden rond 'Margot vs Lily: Better For It'. In de serie daagt Lily, een door fitness geobsedeerde YouTube-ster (LilyNinja), haar zus Margot, een sportallergische computerfan, uit voor een weddenschap. Margot wordt uitgedaagd om een eigen fitness YouTube-channel te starten, terwijl Lily - wat door haar obessie voor content maken en sporten niet lukte - vrienden moet gaan maken. Met de #betterforit serie wil Nike vrouwen wereldwijd motiveren om sport en fitness als 'lifestyle' te gaan zien, en de sportieve lifestyle te gebruiken als een springplank om de eigen grenzen te overstijgen. Nike haakt hiermee in op verschillende trends: het maken van eigen content en dit delen via YouTube (YouTube stars), sport als lifestyle promoten, een eigen (vrouwen) community opzetten en inzetten op video's als communicatie- en marketingtool.

Vorig jaar startte Nike met de #betterforit campagne: een initiatief voor vrouwen om hen te inspireren om een actieve leefstijl aan te nemen, nieuwe uitdagingen aan te gaan en persoonlijke goals te overwinnen. Better For It is het eerste wapenfeit van Nike om de verkopen aan vrouwen van 2015 naar 2017 met 2 miljard dollar te doen stijgen. Terwijl het aantal vrouwen wereldwijd sneller groeien dan mannen, de database van Nike+ vorig jaar al uit 70 miljoen (!) vrouwen bleek te bestaan en 'de sportende vrouw' al enkele jaren hot  is onder sportmarketeers, wil het Amerikaanse sportmerk met het Nike Women-label een platform gaan creëren rond de vrouwelijke sporter. De videoserie zal dan ook samengesmolten worden met het Better For It-platform, waar Nike de vrouwelijke sporter al een jaar probeert te inspireren en motiveren. 

Op het platform zal trainingsadvies door- en voor vrouwen gegeven worden, krijgen bezoekers toegang tot het laatste nieuws van de nieuwe Nike+ Run Club work-outs en is een overzicht van de producten die in serie voorbij komen te vinden. Dit laatste gebeurt bijvoorbeeld door de mogelijkheid te geven om de 'look' van Margot of Lily te shoppen, zodat je hetzelfde outfit in de sportschool kan gaan dragen als de YouTube-sterren. Daarnaast worden de work-outs die in de dramaserie voorbij komen, nog eens uitgebreid toegelicht in een 'trainingsvideo', zodat je de yoga- of fitness-oefening van Lily ook zelf thuis kan gaan uitoefenen. Nike wil hiermee zijn producten in de schijnwerpers zetten en data verzamelen via het platform.

De videoserie geeft het platform daarbij een kwalitatieve impuls: zo is de bekende filmmaker Alfonso Gomez-Rejon ingehuurd om de videoserie te maken. De Amerikaanse filmmaker regiseerde eerder al de film 'Me and Earl and the Dying Girlen enkele afleveringen van de hitserie Glee. Nike noemt het dan ook een "Nike Originals Series" als een soort alternatief op de "Netflix Original Series". Al met al is het bijzonder dat een sportmerk een eigen video- / tv-serie gaat maken en lijkt het hiermee een nieuwe weg in te slaan. Commercials en advertenties zijn niet meer key  om mensen aan te zetten tot consumptie, maar uitgebreide contentproducties - waar het sportmerk niet meer grotendeels centraal staat - om zodoende een goed gevoel rond het merk te creëren en een fanbase op te bouwen. De start van een eigen videoserie op YouTube is het volgende, maar what's next?  Een voetbalprogramma met alle Nike-sterren op ESPN en FOX Sports? Een programma waar Ronaldo, Neymar, Rooney en Kompany commentaar gaan geven op voetbalkwesties? 

ZIE OOK: