Olympische Spelen in Parijs en LA: wat kunnen we verwachten?

Zoals verwacht heeft Parijs woensdag de Olympische Spelen van 2024 toegewezen gekregen. De Zomerspelen van 2028 vinden plaats in Los Angeles. Hoe zagen de presentaties eruit en wat kunnen we van beide wereldsteden verwachten?

In juli werd al bekend dat het Internationaal Olympisch Comité (IOC) akkoord was met het voorstel om de Olympische Spelen van 2024 en 2028 tegelijkertijd toe te wijzen. Parijs en Los Angeles waren als enige geïnteresseerd in de organisatie van de Spelen in 2024 of 2028. Het organisatiecomité van Los Angeles heeft het IOC eind juli toegezegd dat het vier jaar langer kan wachten en dat betekende dat Parijs in 2024 het mondiale sportevenement mag huisvesten. De leden van het IOC moesten de Spelen van 2024 en 2028 nog wel officieel toewijzen. Dat gebeurde woensdag tijdens het congres in de Peruaanse hoofdstad Lima.

Los Angeles wordt ruim gecompenseerd voor het feit dat het heeft afgezien van de Spelen van 2024. De stad ontvangt een bedrag van 1,8 miljard dollar (omgerekend ruim 1,5 miljard euro) van het IOC. Dat bedrag kan oplopen tot boven de 2 miljard, onder meer door langere sponsorovereenkomsten en nieuwe marketingdeals.

ZIE OOK: Maatschappelijk verantwoorde Spelen: tijdelijk voor Nederland binnen handbereik

Gezichtsverlies voorkomen

Er was de laatste jaren veel te doen om de bidprocedures. Eind 2014 kwam het IOC met de Olympic Agenda 2020 waarin 40 aanbevelingen stonden om de Spelen meer toegankelijker en goedkoper te maken. Al deze maatregelen moesten leiden tot meer enthousiasme om de Spelen te organiseren en natuurlijk meer bids voor de ruim 100 IOC-leden om uit te kiezen. Echter heeft Agenda 2020 vooralsnog nog niet het gewenste effect gehad. Boston, Hamburg en Boedapest trokken hun olympische kandidatuur voor de Zomerspelen van 2024 in waardoor alleen Parijs en Los Angeles overbleven.

Door de Spelen van 2024 én 2028 alvast te verdelen onder Parijs en Los Angeles wordt nieuw gezichtsverlies met terugtrekkende bids voor 2028 voorkomen, worden beide steden tevreden gehouden (er hoeft geen verliezer te worden aangewezen) en is de toewijzing van de Olympische Spelen in 2028 alvast geregeld. Beide kandidaten zijn bovendien betrouwbare wereldsteden met solide plannen die het IOC verzekert van voldoende inkomsten uit sponsoring en uitzendrechten uit het Oude Continent en de Nieuwe Wereld. Maar wat zijn die plannen? We lichten ze kort toe.

Parijs – Honderd jaar na dato

Parijs is al jaren bezig de organisatie van de Zomerspelen binnen te halen. Het liep al meerdere malen de Spelen mis. Zo dong de Franse hoofdstad ook mee als gastheer voor 2012, maar toen won het bid van Londen. De Fransen gaven niet op en zagen in het jaar 2024 de ideale mogelijkheid om het grootste sportevenement ter wereld weer naar Parijs te halen. Het is dan precies honderd jaar geleden dat Parijs de Zomerspelen ook huisvestte. Parijs organiseerde de Spelen behalve in 1924 ook al in 1900.

De plannen van Parijs voorzien in de herstructurering van een deel van de stad waarin het olympisch dorp een prominente rol speelt. Roland Garros zou de plek zijn voor het tennis en boksen, het beachvolleybaltoernooi wordt gespeeld aan de voet van de Eiffeltoren, de Seine is het decor voor de triatlon en marathonzwemmen en bij het Kasteel van Versailles zal de paardensport plaatsvinden. Paris 2024 kenmerkt zich door het thema 'groen' en maakt gebruik van de unieke locaties die de Franse hoofdstad bezit. Bovendien zijn alle activiteiten relatief dichtbij elkaar en gemakkelijk te bereizen. Wel kost het ongeveer 4,5 miljard dollar om de nieuwe venues te bouwen, maar het organisatiecomité stelt dat dit bedrag geen probleem is.

Video: Presentatie bid Paris 2024


Los Angeles – massale steun

Los Angeles kwam eigenlijk pas in de zomer van 2015 (weer) in beeld als gastheer voor de Olympische Spelen van 2024. Boston was aanvankelijk de eerste kandidaat namens de Verenigde Staten, maar vanwege hevige protesten trok de stad zich terug en werd LA weer een optie. In de Californische stad schaarde zowel de politiek als de inwoners zich massaal achter het binnenhalen van de Spelen. De LA Council stemde met 15-0 voor steun van het bid en uit een enquête in januari en februari bleek dat 88 procent van de bevolking achter het bid staat. Ook Los Angeles organiseerde de Zomerspelen al twee keer eerder, in 1932 en 1984. Met name de Spelen in 1984 werden gezien als een groot (commercieel) succes.

Het bid van Los Angeles omvat weinig nieuwe sportaccommodaties en de stad kent een groot commercieel afzetgebied waardoor de financiële risico’s voor het IOC tot het minimum beperkt worden. Op het Long Beach Sports Park zullen veel activiteiten plaatsvinden en ook bekende plekken als het Los Angeles Coliseum en het nieuwe NFL-stadion in de wijk Inglewood worden gebruikt als venue. Los Angeles is al bezig met een renovatie van het vliegveld LAX en de regering heeft al toegestemd met een investering van 40 miljard dollar in het openbaar vervoer. Als het moet, kan het sportevenement bij wijze van spreken morgen al georganiseerd worden.

Video: LA 2028 Venue Plan


 

Nederland?

Vanwege de dubbele toewijzing hoeft het IOC zich voorlopig niet meer te buigen over de kwestie waar de Zomerspelen worden georganiseerd. Daarmee is niet gezegd dat de plannen om het mega-evenement in Nederland te organiseren direct de koelkast in kunnen. De Spelen in Japan van 2020 beloven de technologisch meest geavanceerde te worden en de Zomerspelen in Parijs de meest groene. Wie weet kan Nederland het beste van de komende edities bij elkaar brengen om maatschappelijk verantwoorde Spelen te organiseren in 2032 of 2036.


Headerfoto: Shutterstock