Oogsten daar waar niet of nauwelijks is gezaaid

In zijn maandelijkse nieuwsbrief informeert Frank van den Wall Bake geïnteresseerden over de ontwikkelingen in en rondom de vakgebieden sport, media, sponsoring en marketing. Drie ontwikkelingen uit de editie van januari vielen op. Frank van den Wall Bake licht ze toe en blikt vooruit:

- Oogsten daar waar niet of nauwelijks is gezaaid
- Tv-programma over de B.V. Sport
- Landenlijst met de verdeling van de UEFA Champions League-gelden

Oogsten daar waar niet of nauwelijks is gezaaid

De voorgenomen hervormingsplannen van het IOC onder leiding van voorzitter Thomas Bach moeten de Spelen toegankelijker, transparanter en goedkoper maken. De timing is perfect: in de Nederlandse sport gaan stemmen op om met een vernieuwd plan een nieuwe poging te doen de Olympische Spelen in 2028 naar Nederland te halen. De realiteit is echter dat een breed draagvlak onder de Nederlandse bevolking ontbreekt. De perceptie is dat de Spelen, hoe compact ook, meer kosten dan dat zij opleveren. Een wijze man genaamd Indira Ghandi zei eens: “De grootste fout van de mens is dat hij wil oogsten daar waar niet of nauwelijks is gezaaid.” Het is in de ogen van Frank van den Wall Bake de taak van NOC*NSF (en vooral niet van de overheid) om de mindset van de Nederlandse bevolking de komende jaren te doen kantelen. Het organiseren van de Europese Spelen in 2019 is een twijfelachtige opstap.

Frank van den Wall Bake
“De kandidatuur voor de Europese Spelen in 2019 heeft mij verrast. Allereerst moeten we nog maar afwachten of die Europese Spelen (in juni voor het eerst in Baku) een succes worden. Het IOC neemt een afwachtende houding aan en het is nog maar de vraag welke sporten dit podium gaan gebruiken. Daarmee rijst direct de vraag wat de organisatie van de Europese Spelen gaat kosten: 100 miljoen euro wordt geroepen. Dat bedrag hangt nu dus al boven de markt, zonder dat daar een bedrag aan inkomsten tegenover staat. In Nederland moeten we eigenlijk nog niet nadenken over de organisatie van de Spelen. Eerst moeten we overbrengen dat zoiets niet alleen geld kost maar dat het ook veel oplevert. En dan heb ik het nog niet eens over de moeilijk te kapitaliseren aspecten als trots bij en voor de bevolking. En dat hebben we hard nodig in de hedendaagse samenleving. Een goede communicatiestrategie van NOC*NSF, zonder invloed van de politiek, is daarom cruciaal.”

Tv-programma over de B.V. Sport

Binnenkort start in de Verenigde Staten een tv-programma over de 'achterkant van de sport'. Beyond the Medals - The Business of Sport is vanaf 21 januari te zien op Universal Sports Network en telt maar liefst achttien afleveringen van een uur over de zakelijke kant van sport. Sport is vandaag de dag wereldwijd hoofdzaak geworden en dus is de consument in veel meer geïnteresseerd dan de feitelijke wedstrijden. Denk aan het hoofdsponsorschap van Ziggo bij Ajax, hoe Londen nu al miljarden heeft verdiend aan de Spelen van 2012 en wat een etappewinst van Team Brunel in de Volvo Ocean Race doet voor een medesponsor als Schouten Global. Frank van den Wall Bake is er heilig van overtuigd dat dit soort onderwerpen uitermate geschikt is voor een tv-programma.

Lees meer: Beyond The Medals - The Business of Sport

Frank van den Wall Bake 
“De Amerikanen geloven in dit concept, dat in totaal achttien afleveringen zal tellen. Sport is dominant aanwezig in het dagelijks leven en de sportconsument is geïnteresseerd in hoe ontwikkelingen rondom sporters, evenementen en sponsordeals tot stand komen. Achtergrondinformatie is in sommige gevallen concurrentiegevoelig, maar dat is in andere branches binnen het bedrijfsleven ook het geval. Zelfverheerlijking is een valkuil maar het is aan de presentator om de onderwerpen in het juiste perspectief te zetten. In Nederland zijn we, onterecht, terughoudend over dergelijke onderwerpen.”

Landenlijst met de verdeling van de UEFA Champions League-gelden

De verdeling van de UEFA Champions League-gelden zag er de afgelopen twaalf jaar als volgt uit:
1. Engeland: € 1.529.119.000,--
2. Spanje: € 1.199.849.000,--
3. Italië: € 1.185.812.000,--
4. Duitsland: € 988.457.000,--
5. Frankrijk: € 798.295.000,--
6. Nederland: € 297.608.000,--
7. Rusland: € 285.343.000,--
8. Portugal: € 283.275.000,--
9. Griekenland: € 259.704.000,--
10. Turkije: € 204.599.000,--

Frank van den Wall Bake 
“Het gat tussen de eerste vijf landen en de rest zal alleen maar groter worden. Daarnaast worden we ingehaald door Rusland en Portugal, aangezien het niveau van de nationale competitie in vergelijking met de andere Europese competities achteruit gaat.

Wat kijkt u komende maand naar uit?

"De transferperiode loopt nog een aantal weken door en dat is interessant. Manchester United gaat spelers kopen, Chelsea gaat spelers kopen. Natuurlijk de herstart van de Eredivisie, 26 januari Ajax - Feyenoord, en de ontwikkeling van het schaatsen.”