Ook Twitter gaat overstag; 360 gradenvideo’s beschikbaar tijdens NBA Finals

Het heeft even geduurd, maar ook Twitter heeft in zijn dienst ondersteuning toegevoegd voor 360 gradenvideo’s. Het sociale netwerk is een samenwerking aangegaan met de NBA en Samsung en biedt via het officiële Twitter-account van de NBA een exclusief kijkje achter de schermen tijdens de NBA Finals. Na Facebook en YouTube is Twitter de derde grote speler op het gebied van social media die in de wereld van 360 gradenvideo’s stapt en een voorproefje geeft van hoe we in de toekomst mogelijk naar sportwedstrijden gaan kijken.

De samenwerking tussen de drie partijen lijkt niet meer dan logisch. De NBA loopt voorop in de sportwereld als het gaat om het gebruik van nieuwe technologieën. Zo experimenteerde de basketbalorganisatie begin dit seizoen al met Virtual Reality. Twitter liep de laatste jaren voorop in de ontwikkelingen op het gebied van online video, met Periscope en Vine. En Samsung is voorloper in de elektronicawereld en introduceerde onlangs de Gear 360, een 360 graden-camera.

Twitter gaat dus voor het eerst 360 gradenvideo’s delen. Het platform zendt in samenwerking met de NBA beelden uit van de warming-up, fragmenten uit de spelerstunnel in aanloop naar de wedstrijden en beelden vanaf het veld vlak na de duels. Om de beelden te bekijken, moet je de app of website wel verlaten en word je naar een aparte pagina geleid.

Juiste moment

De move van Twitter komt precies op het juiste moment, want de finale tussen de Golden State Warrios en de Cleveland Cavaliers zorgt voor een enorme social media-buzz. Tijdens de vorige ronde werden er gedurende het Memorial Day weekend waarin de Warrios tegen de Oklahoma City Thunder speelde, in totaal 3,61 miljoen tweets verstuurd door 1,21 miljoen unieke gebruikers.

Twitter is hét medium voor sport en gaat met het uitzenden van 360 gradenvideo’s de concurrentie aan met Facebook en YouTube. Facebook lijkt het verst in deze ontwikkeling. Het ondersteunt al beelden die in VR geschoten zijn en onlangs werd een video van New York’s Grand Central Station gedeeld.

Aan de andere kant toont Twitter zich het meest actief op het gebied van het live uitzenden van sportwedstrijden, zoals de deal met de NFL al aantoonde. Twitter gaat in het nieuwe seizoen op donderdagavond tien keer een American Football-wedstrijd live streamen. 

Adverteerders

De deal tussen Twitter, de NBA en Samsung is waarschijnlijk ook goed nieuws voor adverteerders. Bedrijven zoeken naar manieren om nieuwe doelgroepen aan zich te binden en inkomsten te genereren, nu de opbrengsten uit advertenties op televisie teruglopen. Met het NBA-account op Twitter kunnen merken bijna 22 miljoen mensen aanspreken en bereiken ze bovendien een internationale, relatief jonge groep mensen.

Behalve een mogelijke uitkomst voor bedrijven, is de nieuwe stap van Twitter ook een volgende indicatie in de veranderende manier van waarop we naar sportwedstrijden en – evenementen kijken. We gaan steeds meer live sport online en via social media bekijken en bovendien wordt daar met de 360 gradenvideo’s en Virtual Reality nog een extra dimensie aan toegevoegd. Als de samenwerking tussen Twitter en de NBA een succes blijkt, zal het niet lang duren voordat je tijdlijn wordt overspoeld met daadwerkelijk interactieve video’s.