Oproep aan de KNVB: haal meer uit technologie!

Het zijn zure weken voor de Nederlandse voetbalfan. Zo’n beetje heel Europa doet mee aan het EK in Frankrijk, maar Oranje schittert door afwezigheid. Hopelijk is dit een wake-upcall voor de KNVB. De voetbalbond loopt mijlenver achter op een land als Duitsland. Hoog tijd voor een inhaalslag!

In het tv-programma Studio France ging de discussie woensdag over social media in de voetbalwereld. Youri Mulder vertelde over een speciale app die het Duitse nationale elftal tijdens het WK in Brazilië gebruikte voor de onderlinge communicatie. "Daar wisselden ze ook beelden uit met de spelers", zei de voetbalanalist. "Zo’n groepsapp helpt wel in een team. Al is het alleen maar om te zeggen dat het ontbijt om 10 uur is."

Deze app is slechts een voorbeeld van de vele technologische innovaties waar ‘Die Mannschaft’ zijn voordeel mee doet. En dat draagt bij aan sportief succes: Duitsland is de regerend wereldkampioen en maakt ook op het EK indruk met tactisch ijzersterk en bovendien aantrekkelijk spel.

Lachertje

Het contrast met het Nederlands elftal is groot. In de EK-kwalificatie waren we het lachertje van Europa en ondanks enkele hoopvolle resultaten in oefenwedstrijden komen we momenteel niet eens in de buurt van onze oosterburen.

Een pijnlijke constatering. Natuurlijk heeft het kwaliteitsverschil ook te maken met andere factoren waar we weinig invloed op hebben. Duitsland vist nou eenmaal in een grotere vijver en de Bundesliga is een van de zwaarste competities ter wereld. En misschien heeft Nederland nu niet zo’n goede lichting, zeker als je de 'Grote Vier' wegdenkt.

Maar dit zijn geen nieuwe ontwikkelingen. Het gat is wel degelijk groter geworden. De vraag is of de KNVB en de technische staf van Oranje de technologische mogelijkheden wel maximaal benutten. Hier zijn vier manieren waarop software de sportieve resultaten van een voetbalelftal direct kan verbeteren:

1. Interne communicatie

Laten we beginnen met de app waar Youri Mulder zo lovend over was. Deze bewijst zowel op individueel niveau als in groepsverband zijn waarde. De Duitse bondscoach Joachim Löw kan bijvoorbeeld wedstrijdbeelden delen met een specifieke speler, alle verdedigers of het hele team. Zo is iedereen altijd op de hoogte van zijn taken.

In de aanloop naar de wedstrijd is zo’n app erg handig om tactische wijzigingen of andere belangrijke updates door te geven. Andersom kunnen spelers de technische staf gemakkelijk benaderen als ze ergens mee zitten. En dan hebben we het nog niet eens over de integratie met andere soorten voetbalsoftware.

2. Analyse van de tegenstander

Als je de sterke en zwakke punten van de tegenstander kent, begin je het duel eigenlijk al met een voorsprong. Software kan trainers en spelers helpen bij deze analyse. Van de sterspelers en de verwachte opstelling en tot de eigenschappen en posities van de reserves, alles wordt weergegeven in een overzichtelijke interface.

Dit gaat behoorlijk ver. Je ziet bijvoorbeeld ook hoe lang alle spelers zijn en je kunt voor elke voetballer video’s bekijken die een vrij nauwkeurig beeld geven van zijn gedrag binnen de lijnen. Daarnaast bevat de software uitgebreide informatie over de speelstijl en de manier waarop de tegenstander meestal tot scoren komt.

3. Wedstrijdanalyse

Meten is weten. Met software zijn trainingen en wedstrijden tot in detail te analyseren. Camera’s langs het veld verzamelen realtime-statistieken over onder meer het balbezit, de defensieve strategie en de belangrijkste momenten. Zo wordt het mogelijk om van elke spelsituatie te leren. En op basis van al die data kun je simulaties uitvoeren.

Trainers delen deze informatie vervolgens via apps voor smartphones en tablets op een toegankelijke manier met hun ploeg. Löw slaagde er zo in om de gemiddelde tijd dat een speler de bal had terug te brengen van 3,4 seconden naar 1,1 seconden. Deze hoge balcirculatie is een van de redenen voor het succes van de Duitsers.

4. Betere strafschoppen

Wij Nederlanders zijn niet zo goed in strafschoppen. Oké, in Brazilië wonnen we mede dankzij een geniale keeperswissel door Louis van Gaal nog wel van Costa Rica. Maar het zal ongetwijfeld niet lang duren voordat ons penaltysyndroom weer de kop opsteekt. Tenzij we de juiste technologische hulpmiddelen gaan gebruiken.

Bij een strafschoppenreeks komt niet alleen een dosis geluk kijken. Minstens zo belangrijk is de voorbereiding van de keeper. Software helpt bij dat proces. Op basis van keiharde data wordt het gedrag van de penaltynemer tot in detail voorspeld. Denk aan het type schot, voor welke hoek hij gaat en of dat per situatie verschilt.

Achterstand

Normaal gesproken zijn wij Nederlanders een voetbalgek volk. Alleen dit keer zijn we er helaas niet bij, en dat is niet prima! Natuurlijk kunnen we Guus Hiddink of Danny Blind en zijn technische staf de schuld geven. Of concluderen dat onze spelers simpelweg niet goed genoeg zijn. Maar volgens mij is dat niet het hele verhaal. Zelfs Albanië doet mee aan het EK. Alsof dat allemaal toppers zijn.

Minstens zo’n groot probleem is dat we als voetballand een technologische achterstand hebben opgelopen. Hier ligt een schone taak voor de KNVB. De bond kan veel meer doen met nieuwe technologie, anders zul je zien dat we het volgende toernooi ook mislopen. Geef mij het nummer van Blind maar en ik help hem hoogstpersoonlijk op weg.


Foto's: YouTube/SAP TV en SAP.