Dit zijn de best gelezen blogs van 2019 op SPORTNEXT

Wat werd het best gelezen op SPORTNEXT in 2019? In het jaar van Ajax, de OranjeLeeuwinnen en de Dutch Grand Prix wisten jullie ons weer goed te vinden. Met grote dank aan alle bloggers die het afgelopen jaar een bijdrage hebben geleverd, presenteren we hier de top tien best gelezen blogs van 2019.

10. 9 Instagram-tips voor sportorganisaties

Instagram eiste in 2019 definitief zijn plek in de sportwereld op. Het is voor sportorganisaties uitgegroeid tot misschien wel het belangrijkste communicatiekanaal richting supporters. Met medewerking van verschillende experts in de sportwereld maakten we een blog met 9 Instagram-tips voor sportorganisaties.

9. Albert Heijn stelt voor het eerst voetbalplaatjes van Oranjevrouwen beschikbaar

De gekte rondom de Oranjevrouwen begon al vroeg in 2019. Albert Heijn maakte op 2 januari namelijk bekend voor het eerst voetbalplaatjes van de OranjeLeeuwinnen beschikbaar te stellen. De supermarktketen speelde zo in op de groeiende populariteit van het vrouwenvoetbal in Nederland. De beslissing wierp zijn vruchten af, want er werden vele plakboeken volgeplakt met de plaatjes.

8. 11 bijzondere shirtlanceringen in 2019

Een traditie in de dop: shirtlanceringen. Net als afgelopen twee jaar maakte Maarten van Seggelen een ronde langs de velden. Het design en de presentatie van nieuwe clubtenues is het startsein van een nieuw seizoen. Nog voor het laatste fluitsignaal van het ene seizoen heeft geklonken, wordt al gekeken naar de shirts van het volgende seizoen. Maarten presenteerde 11 bijzondere shirtlanceringen die nog steeds meer dan de moeite van het kijken waard zijn.

7. Ajax gaat CL-wedstrijd tegen Real Madrid livestreamen via Facebook

Ajax was hot in 2019 en dat merkten wij ook. Diverse artikelen over de Amsterdamse club werden het afgelopen jaar goed gelezen. Het nieuws dat de wedstrijd tegen Real Madrid in de UEFA Champions League in Brazilië live op Facebook was te zien, vond gretig aftrek. Met de livestream wilde Ajax nog meer fans uit Brazilië aan de club binden. De populariteit van de Amsterdamse club blijft stijgen in Brazilië onder andere doordat Braziliaan David Neres onder contract staat.

6. Zandvoort kan ongevraagde steun Nederlandse Sportraad missen als kiespijn

Assen of Zandvoort? Maandenlang beheerste de discussie over waar de Dutch Grand Prix plaats moest vinden het nieuws. De Nederlandse Sportraad sprak zijn steun uit voor Zandvoort in een brief. Chris Woerts schreef er een vlijmscherpe column over en noemde het ‘lachwekkend’. “Feit is dat met deze actie de Sportraad haar hand heeft overspeeld en zich ongeloofwaardig heeft gemaakt", schreef hij. De column van Woerts maakte op social media de tongen los.

5. Sven Kramer is opnieuw trendsetter in het schaatsen

Zeg je schaatsen, dan zeg je Sven Kramer. Hoewel de schaatsicoon op het ijs steeds vaker zijn meerdere moet erkennen in teamgenoot Patrick Roest, is Kramer ernaast nog steeds toonaangevend. Jaap Stalenburg schreef een ijzersterke column over de storytelling rond de 33-jarige Kramer en wat de rest van de schaatswereld hiervan kan leren.

4. Social media anno 2019 in de Eredivisie

Een overzicht van het aantal volgers op social media van alle 18 Eredivisieclubs; dat is wat dit artikel belooft. En het afgelopen jaar zochten jullie massaal naar de grootte van de digitale achterban van de clubs. Ajax was begin 2019 wederom veruit de grootste Nederlandse club op social media. De Amsterdammers hadden in totaal bijna 4,5 miljoen volgers, een groei van maar liefst 34% ten opzichte van vorig jaar. Met het succes in de Champions League zullen deze cijfers inmiddels ongetwijfeld geëxplodeerd zijn. Houd onze kanalen de komende weken goed in de gaten, want binnenkort publiceren we het overzicht van 2020.

3. Dit zijn de vijf sporttrends voor 2019

Voor alweer de negende keer deed Gijsbregt Brouwer een voorspelling over de vijf sporttrends voor het komende jaar. Gijsbregt voorspelde voor 2019 het volgende: 1) Sportwereld van iedereen 2) Gevecht om de data 3) Digitaal bewegen 4) Food meets sport 5) Original sports content. Zijn terugblik volgt nog, dus lees de trends een keer terug en kijk wat de glazen bol van Gijsbregt zei.

2. 100 bestbetaalde sporters ter wereld, Messi voor het eerst aan de top

Een ander vertrouwd gezicht in de lijst: het jaarlijkse overzicht van Forbes met de bestbetaalde sporters ter wereld. Lionel Messi voerde voor de eerste keer in zijn loopbaan de ranglijst aan. De Argentijnse voetballer verdiende tussen 1 juni 2018 en 1 juni 2019 127 miljoen dollar (112,2 miljoen euro). Achter Messi volgen twee andere voetballers: Cristiano Ronaldo met een inkomen van 109 miljoen dollar en Neymar met 105 miljoen dollar. Een Nederlander kwam niet voor in de lijst. Gaat Max Verstappen daar in 2020 verandering in brengen?

1. Dit zijn de rijkste 30 voetbalclubs ter wereld

Met een straatlengte voorsprong (15.000 weergaven) is het artikel over de 30 rijkste voetbalclubs ter wereld veruit het best gelezen artikel in 2019. Onze analyse van de Deloitte Football Money League vond gretig aftrek. Dankzij de sportieve successen in Europa kroonde Real Madrid zich weer de rijkste voetbalclub ter wereld. De Spaanse Champions League-winnaar van 2018 genereerde het seizoen 2017/’18 in totaal ruim €750 miljoen aan inkomsten.

Headerfoto: cristiano barni / Shutterstock.com