Dit zijn in 2024 de tien bestbetaalde sporters

Ook in 2024 maakte het Amerikaanse zakentijdschrift Forbes weer een ranglijst van de bestbetaalde sporters. Zowel het salaris als de inkomsten buiten het veld worden hierin meegenomen. Vorig jaar steeg Cristiano Ronaldo (voor het eerst sinds 2017) weer naar de eerste plek en die heeft de Portugees weten te behouden. De grote nieuwkomer in de hoogste regionen is golfer Jon Rahm, die met zijn transfer naar de LIV Golf Tour een astronomisch bedrag opstreek en nu plotseling op plek twee is terug te vinden.

Public Investment Fund

Dat Ronaldo en Rahm de top twee vormen, is geen toeval. De LIV Golf Tour wordt gesteund door het Public Investment Fund (PIF) van Saoedi-Arabië, dat ook eigenaar is van Ronaldo’s club Al Nassr. Ook voetballers Neymar (nummer zeven op de lijst) en Karim Benzema (nummer acht) spelen voor PIF-teams. Lionel Messi (de nummer drie) steunde Saoedi-Arabië als toerisme-ambassadeur.

Tekst gaat verder onder de tabel

Nieuwkomers

Nieuwkomers in de top tien zijn Jon Rahm, Giannis Antetokounmpo, Neymar, Karim Benzema en Lamar Jackson. Neymar en Benzema trokken vorig jaar zoals gezegd naar Saoedi-Arabië en dat heeft hen geen windeieren gelegd. Daar staat dan weer het wegvallen van Canelo Álvarez (boksen), Kevin Durant (basketbal), Federer (tennis, maar met pensioen) en Dustin Johnson en Phil Mickelson (golf) tegenover. In 2023 was het nog een verrassing dat de twee golfers in de top tien stonden, omdat hun prestaties en daardoor ook salarissen minder waren geworden. Ook sponsors stonden niet heel welwillend tegenover hun overstap naar de Saoedische LIV Golf Tour. De startbonussen van de nieuwe golftour maakten echter meer dan een hoop goed. Nu die bonussen zijn uitgekeerd en een aantal langlopende partnerships vanwege de overstap naar de LIV Golf Tour ten einde zijn gekomen, zijn Johnson en Mickelson ook hun plekje in de lijst van Forbes kwijt.

Salaris versus inkomsten buiten het veld

LeBron James is de grootverdiener buíten de sportvelden. Jaarlijks strijkt hij bijna 74 miljoen op met zijn sponsordeals en activiteiten. Zijn overeenkomst met Nike, waarmee hij al in 2003 in zee ging, levert hem per jaar zo'n dertig miljoen euro op. Met zijn inkomsten buiten de zaal laat hij Giannis Antetokounmpo (jaarlijks 60,11 miljoen euro) en Ronaldo (jaarlijks 55,49 miljoen euro, waarvan naar verluidt zo'n zeventien miljoen afkomstig is uit een deal met Nike) achter zich.

Op het veld wint Ronaldo de slag dan weer wel. De hoogte van zijn salaris van 185 miljoen euro zal alleen Jon Rahm, die jaarlijks 183 miljoen euro aan loon opstrijkt, niet doen duizelen. De rest van de top tien komt er niet bij in de buurt.

Al met al krijgen zes van de tien sporters uit de lijst het grootste deel van hun inkomsten binnen via salaris. Vier van de tien sporters hebben hun bijverdiensten buiten het veld dus zodanig weten op te schroeven dat zij hiermee meer verdienen dan bij hun club.

Wat verder opvalt

  • De helft van de top tien bestaat uit voetballers. Dat is opvallend. Forbes heeft namelijk niet alleen een top tien gepubliceerd, maar ook een top vijftig. Hierin voert basketbal de boventoon met negentien atleten, American Footbal heeft er elf en voetbal acht. Van deze acht staan er dus liefst vijf bij de eerste tien.
  • De eerste Nederlander vinden we terug buiten het zicht van de top tien: op de zeventiende plaats staat Max Verstappen.
  • Ronaldo en LeBron James zijn met hun 39 jaar de oudsten op de lijst. Kylian Mbappé is met 25 jaar veruit de jongste in de top tien. Met zijn aanstaande contract bij Real Madrid en zijn sponsordeals met onder meer Nike, Oakley en Dior is de Fransman de komende jaren wel verzekerd van een plekje bovenin.

Credits headerafbeelding: Shutterstock