Estavana Polman uitgeroepen tot Sportpersoonlijkheid van het Jaar 2019

Estavana Polman is maandag 27 januari 2020 tijdens het Sport & Media Nieuwjaarsdiner in hotel- en congrescentrum Papendal in Arnhem door de stichting Nederlandse Sport Pers verkozen tot NSP Sportpersoonlijkheid van het Jaar 2019. De 27-jarige handbalster was zelf aanwezig om de prijs in ontvangst te nemen. Polman treedt in de voetsporen van onder anderen Arjen Robben, Max Verstappen en Annemiek van Vleuten.

Polman is de opvolger van Robin van Persie, die de prestigieuze award in 2018 won.

Polman werd eind 2019 wereldkampioen met de Nederlandse handbalvrouwen. De Arnhemse werd uitgeroepen tot beste speelster van het toernooi. In Denemarken werd ze dit jaar opnieuw kampioen met haar ploeg Team Esbjerg.

Polman is veelgevraagd in de mixed zone waar na de wedstrijden de journalistieke vragen worden gesteld. Over zichzelf en haar team kan ze kritisch oordelen. Maar de Arnhemse in Deense dienst, de MVP van Kumamoto 2019, kan ook euforisch zijn. ‘We zijn fokking wereldkampioen’, riep ze in de microfoons toen haar team in Japan de wereldtitel had binnengesleept, het grootste Nederlandse sportmoment van 2019.

En om die houding, haar spontaniteit en haar excellente spelkwaliteit is Es, zoals ze liefkozend wordt genoemd, onze Sportpersoonlijkheid van 2019. Zo besloot het voltallige bestuur van de Nederlandse Sport Pers (NSP) in een stemming met negen kandidaten uit de Nederlandse topsport.

Handbalster van de rake teksten

Het NSP-bestuur schrijft in zijn juryrapport: “Estavana Polman schiet vaak raak, maar is ook de handbalster van de rake teksten. Ze neemt geen blad voor de mond, zegt waar het op staat, fluit zichzelf soms een klein beetje terug. Dan zegt ze eerst dat iets ‘kut’ is, maar herstelt zichzelf. ‘Niet fijn’, maakt ze er dan van."

Zesde Sport & Media Nieuwjaarsdiner

De prijs is een voortzetting van de 'oude' NSP Persprijs, die in het verleden werd toegekend aan onder anderen Frank en Ronald de Boer, Leontien van Moorsel, Anky van Grunsven, Epke Zonderland en Ireen Wüst.

De prijsuitreiking vond plaats tijdens het zesde Sport & Media Nieuwjaarsdiner. Het Sport & Media Nieuwsjaardiner is een initiatief van de Stichting Nederlandse Sport Pers, SPORTNEXT en Arko Sports Media. Tijdens het diner werden ook er prijzen uitgereikt voor Sportjournalist van het Jaar, SPORTNEXT Sportjournalistieke Talent van het Jaar, Sportfoto van het Jaar en Scoop van het Jaar.

Headerfoto: Dan POTOR / Shutterstock.com