Michel Doodeman verkozen tot SPORTNEXT Sportjournalistieke Talent van het Jaar 2019

De jury van de SPORTNEXT Prijs voor het Sportjournalistieke Talent heeft Michel Doodeman van VICE Sports uitgeroepen tot dé belofte van het jaar 2019. Doodeman (22) combineert een Masterstudie Schrijven en Vertalen aan de VU Amsterdam met werk voor de website VICE Sports, waar hij verhalen over de sportcultuur schrijft. Tijdens het NSP Sport & Media Nieuwjaarsdiner in Arnhem werd ook bekend dat Frank Heinen Sportjournalist van het Jaar 2019 is.

Doodeman is de opvolger van Pim Bijl die de prijs vorig jaar won. Pieter Zwart (VI) was de winnaar in 2018. Eerder ging de award naar Michel Abbink (toen NU.nl) en Fabian van der Poll (NRC), die respectievelijk de eerste en tweede editie van deze aanmoedigingsprijs wonnen.

Doodeman nam de prijs zelf in ontvangst tijdens het NSP Sport & Media Nieuwjaarsdiner in Arnhem.

Nieuwe tone of voice

De jury schrijft in het rapport dat ze bewust een risico aangaat met benoeming van Doodeman tot SPORTNEXT Sportjournalistieke Talent van het Jaar. "Ofwel vernemen we over twee jaar helemaal niets meer van dit multi-talent, ofwel timmert hij – de jury koos voor de vijfde keer op rij een mannelijk talent – dan overal flink aan de weg. De jury hoopt hartstochtelijk op het laatste en ziet deze prijs dan ook als stimulans om vooral ook journalistiek actief te blijven en nog meer bijzondere verhalen te laten zien."

"De jury herkent in het werk van deze nog piepjonge (22 jaar) journalist een nieuwe tone of voice, een geheel eigen journalistiek geluid. Hoe knap is dat in een markt waar jong talent aan alle mogelijke poorten rammelt. Talent ook in het zien van curieuze onderwerpen. Om die vervolgens op soms onnavolgbare wijze van commentaar te voorzien."

"Wie zijn teksten leest, kan niet anders dan zo nu en dan onbedaarlijk in de lach schieten. In een vak dat wemelt van de journalistieke gemeenplaatsen, weet hij schijnbaar moeiteloos om de clichéklippen heen te zeilen. Het levert altijd origineel werk op, dat soms tegen het cabaretteske aanschuurt."

"Dat laatste is niet vreemd. Want ons Talent is naast student ook cabaretier en sportschrijver. Hij staat, zo lijkt het, op een kruispunt in zijn leven. Wordt het het theater? De wetenschap? Of de sportjournalistiek."

"De jury bepleit dus nadrukkelijk het laatste. Daarbij nog de suggestie: blijf experimenteren met een spannende mix tussen cabaret en sportjournalistiek, het liefst ook op andere platformen."

Over de prijs

De prijs voor sportjournalistiek talent is vijf jaar geleden in het leven geroepen omdat het vak van sportjournalist vergrijst. De instroom van jongeren - juist noodzakelijk om ons vakgebied vitaal te houden - stokt. Dat is de reden dat de stichting Nederlandse Sport Pers (NSP) samen met het magazine SPORTNEXT in 2015 een prijs voor de grootste belofte in de sportjournalistiek heeft ingesteld. Deze SPORTNEXT Prijs voor het Sportjournalistieke Talent van het Jaar moet de aandacht vestigen op de nieuwkomers en op de belofte die hun werk in zich herbergt.

Sportjournalist van het Jaar 2019

Frank Heinen werd door de NSP verkozen tot Sportjournalist van het Jaar, als opvolger van Hélène Hendriks. Heinen is columnist, schrijver en maker van tv-portretten over bijzondere voetballers. Hij werkt(e) voor Volkskrant/StudioVoetbal/HP/DeTijd/HardGras/DeMuur/Bahamontes/ VIPRO/Staantribune etc en schreef boeken, zoals Uit Koers ('14), De Kleine Heinen ('16), De zaak Tom ('19) en recent Buiten de Lijnen ('19).

Uit het juryrapport: "Het viel ons op dat tegenwoordig ook medewerkers, freelancers of zzp’ers (zelfstandigen zonder personeel, worden ze naar de laatste mode genoemd) kwalitatief goed werk afleveren. Waar deze mensen vroeger nog werden beschouwd als aanvulling van de sportredacties, spelen ze steeds meer een prominente rol in de sportjournalistiek. Van verslagen, documentaires en blogs tot gesproken en geschreven columns, ze blinken steeds meer uit. Zo goed zijn ze vaak, dat de journalisten die in vaste dienst zijn tot hun teleurstelling meer de rol van eindredacteur moeten vervullen. De medewerkers (laten we ze zo even blijven noemen) vormen niet zelden de parels van de sportrubrieken. Ze rukken op langs alle linies."

"Ons oog viel opvallend vaak op deze voormalige ‘vreemde eenden in de bijt’. Daar sprong wat betreft ons als jury (bestaande uit zes mensen) één naam uit. Een jonge man die op veel fronten en in veel media laat zien dat hij over een rijke fantasie beschikt en dat in zeer bloemrijke taal uitdraagt. Het is niet de perceptie die wij allemaal hebben bij een bepaalde sportgebeurtenis of persoon, maar een wonderlijke en vooral uitzonderlijke persoonlijke kijk op de dingen. Zó had ik het nog nooit bekeken. Dat dus."

"Zijn columns zijn altijd verbazingwekkend, zetten je aan tot denken en doen je naar meer en andere percepties van hem verlangen. Wat ons betreft mag hij op zoveel mogelijk fronten en in zoveel mogelijk media uitblinken. Zijn naam is Frank Heinen.”

NSP/Canon Zilveren Camera Sportfoto van het Jaar

Marcel van Hoorn won de NSP/Canon Zilveren Camera Sportfoto van het Jaar. "Hij heeft in de totale chaos van de finish van de Amstel Gold Race 2019 een magistrale sprint achter de winnaar aan gemaakt en te midden van die wanorde een prachtige, emotionele foto van de winnaar weten te maken. Mathieu van der Poel ligt uitgewoond en huilend van blijdschap naast zijn fiets in totale ongeloof over deze magistrale overwinning", schrijft de jury.

Zowel de tweede als derde plaats waren een prooi voor Ronald Hoogendoorn, met foto's van respectievelijk een emotionele Sifan Hassan en een prachtig vormgegeven actiefoto van volleyballer Nimir Abdelaziz.

Scoop van het Jaar

De Scoop van het Jaar ging naar Fabian van der Poll (NRC), voor zijn reportagereeks over Mauricio de la Vega, de veronderstelde redder van Roda JC.

Headerfoto: Ronald Speijer Fotografie