Primeur ESPN op US Open zorgt voor verbaasde blikken in de tenniswereld

Afgelopen maandag stond de Amerikaanse tennisster Coco Vandeweghe in het middelpunt tijdens het grandslamtoernooi US Open. Niet zozeer door haar verrassende uitslag: in een Amerikaanse onderonsje wist Vandeweghe, nummer 45 op de WTA-ranglijst, haar hoger genoteerde landgenote Sloane Stephens (29e) te verslaan. Maar vooral doordat Vandeweghe mee werkte aan een nieuw experiment van ESPN. Voor het eerst werd er in het tennis, nog altijd (relatief gezien) een vrij conservatieve sport, een interview gegeven na één set te hebben gespeeld. De tenniswereld reageerde verbaasd op de noviteit, maar tegelijkertijd kwam er ook het besef dat de sport mee moet met de transitie die sporten de laatste tijd doormaken. 

Voor de wedstrijd werd Coco al door de Amerikaans zender benaderd met de vraag of ze mee wilde werken aan een interview tussen de gespeelde sets. ESPN begreep dat niet iedere tennisser hier op zit te wachten, omdat veel spelers het moment gebruiken om rust te pakken en de focus op de wedstrijd te houden. Vandeweghe werd dan ook de kans geboden om het interview te allen tijde af te blazen, maar besloot tijdens de wedstrijd toch om mee te werken. De journaliste van ESPN stelde enkele vragen over haar eerste gewonnen set en wat ze van plan was tijdens de tweede set om haar voorsprong te behouden. 

Wisselende reacties vanuit de tenniswereld

Tennisster Caroline Wozniacki reageerde op Twitter verbaasd op het experiment van ESPN. Ook de Nederlandse Richel Hogenkamp, uitgeschakeld tijdens de eerste kwalificatieronde van de US Open, liet tegenover NOS weten dat ze er zelf niet op zit te wachten. Voor het publiek kan het best interessant zijn om te horen hoe een speelster de eerste set heeft ervaren, maar ik vind het toch vooral belangrijk om alles op een rijtje te krijgen en de focus te behouden. We hebben al een hele stap gemaakt met coaching op de baan, inclusief microfoontjes. Maar dit gaat mij een stapje te ver.

Raemon Sluiter, voormalig tennisser en binnenkort de nieuwe coach van Kiki Bertens, liet tegenover NOS weten juist positieve kanten te zien. Zo'n interview kan juist ook een manier zijn om alles op een rijtje te zetten, doordat je alles hardop uitspreekt. Natuurlijk is het typisch Amerikaans, maar het lijkt me een goede manier om de sporters dichterbij de mensen te krijgen. Op zich kan ik mij ook wel vinden in het argument van Serena Williams, die vindt dat het een één-tegen-ééngevecht zonder onderbrekingen moet blijven. Toch vind ik dat we in de tennissport moeten openstaan voor innovatie. Dus ik vind dit leuk.

Serena Williams gaf aan dat ze het 'interessant' vond, maar kon tegenover ESPN  nog niet zeggen dat ze mee zou werken. Novak Đoković liet weten dat hij tijdens de US Open sowieso niet mee gaat werken aan het experiment, maar sloot ook niet uit dat hij in de toekomst wél mee zou werken. Ik weet niet of het aan zal slaan in de tenniswereld, maar ik denk dat het eerste interview wel indruk heeft gemaakt. Bijna iedere tennisser heeft het erover in de kleedkamers. Het zal interesant worden of iemand Coco's voorbeeld gaat volgen en ook mee gaat werken aan een interview. Ik ga het in ieder geval tijdens dit toernooi niet doen. Maar wie zal het weten? Wie weet hoe de toekomst er uit ziet?

Is het tennis al klaar voor interviews tijdens de wedstrijd?

Dat de noviteit op de US Open wordt geïntroduceerd en bijvoorbeeld niet tijdens Wimbledon, was te verwachten. In de Verenigde Staten begrijpt men - zeker als je kijkt naar  de Amerikaanse sporten - dat entertainment een steeds belangrijke rol binnen de sportwereld inneemt. Veel sporten zoals beachvolleybal, basketbal, min of meer ook het voetbal, volgen het Amerikaanse voorbeeld en zijn de laatste jaren steeds meer bezig met het toevoegen van 'entertainment'. Daarnaast wordt de afstand tussen sporters en fans steeds kleiner. Niet alleen door de opkomst van sociale media, maar ook door het organiseren van bijvoorbeeld clinics (zoals in het wielrennen) of fandagen. In het Nederlandse voetbal werd de televisiekijker al eens eerder dichter bij de sporter en diens beleving gebracht: met kleedkamerbeelden en interviews tijdens de rust, waar de assistent trainer zijn visie op de eerste helft deelde en het plan voor het tweede bedrijf kenbaar maakte. Daar werd het stap voor stap geïntroduceerd, maar even later toch ook weer van af gestapt. In de tenniswereld ligt de noviteit nóg gevoeliger, omdat de sport nog leeft op haar 'oude cultuur'. Er wordt tussen de punten door niet geklapt en aanmoedigingsliedjes of 'geschreeuw' vanaf de tribunes is ten strengste verboden. 

Toch is het niet zozeer de vraag óf de mid-court interviews in de tenniswereld aan zullen slaan. Op den duur zal het waarschijnlijk 'gewoongoed' worden, evenals andere sporten de ogen hier niet voor kunnen sluiten. Dit neemt echter niet weg dat televisiemaatschappijen een lange adem nodig hebben, voordat het ook door iedereen wordt geaccepteerd. 

 


Bronnen: ESPN, AD & NOS