Rennende Froome meest besproken moment van Tour de France 2016

Na bijna een maand aan de buis gekluisterd te hebben gezeten, is de Tour de France 2016 nu echt voorbij. Op kantoor altijd een tweede scherm open, stiekem meekijken op je mobiel. De Tour de France leefde in Nederland zoals vanouds en deze editie was ook voor de Nederlandse renners zeer succesvol. Sterker nog: voor Nederland was het de meest succesvolle tour sinds 2002, toen Nederland ook twee etappes won.  De grote Nederlandse man was Tom Dumoulin. Zijn zege in de bergrit richting Andorra werd bestempeld als “heroïsch”. Helaas eindigde zijn Tour minder heroïsch en blesseerde de Nederlander zijn pols tijdens een val.

Tour flink minder besproken dan in 2015

Buzzcapture vergelijkt de data van de Tour van 2016 met 2015. Uiteindelijk blijkt dat vorig jaar beduidend meer over de Tour gesproken werd. In totaal werden 109.000 Nederlandse berichten over de tour gevonden. 

Wat waren de andere hoogtepunten van de tour? De meest opvallende gebeurtenissen op een rij:


14 juli: Froome zonder fiets verder

De Britse titelverdediger van de Tour de France, Froome, ging in de slotfase van de 12e etappe van de tour flink onderuit. De reden hiervan was dat een motor een toeschouwer had geraakt en daarom plots in de remmen kneep. Resultaat: Froome en zijn rivalen Richie Porte en Mollema werden verrast en belandden op het asfalt. De fiets van Froome was dermate beschadigd dat hij niet door kon en de auto van Sky was ver weg. De Britse klassementsleider nam een even radicaal als impulsief besluit: hij zette het op een lopen.

Wanhopig keek hij achterom, maar geen hulp te bekennen. Uiteindelijk kreeg van de neutrale materiaalwagen een te lage fiets met klikpedalen die niet op zijn schoenen pasten. Het leverde historische beelden op. Maar liefst 10.000 Nederlanders Tweetten over Froome en zijn merkwaardige keuze, bijna 900 nieuwssites schreven over het voorval en ook op fora werd het ongeluk en het merkwaardige besluit van Froome uitvoerig besproken.

22 juli: Zwarte dag voor Nederland in de Tour

Nederland hoopte op een stunt in de Tour van eigen bodem en Mollema was goed op weg om dat bewerkstelligen, maar wielerminnend Nederland kwam op 22 juli van een koude kermis thuis. De twee tot dan toe meest succesvolle Nederlandse renners vergooiden in dezelfde rit hun kansen. Mollema, de Nederlandse kopman van Trek, verloor kostbare tijd door een valpartij, waarna hij de groep-gele trui uit het oog verloor en eenzaam het laatste klimwerk moest verrichten. Hij kwam vier minuten na de ritwinnaar over de finish en zakt van de 2e naar de 10e plaats in het klassement. Een top drie notering kon de Nederlandse renner nu wel vergeten.

Naast het misfortuin van Mollema gooide ook een ander Nederlands talent op die dag gedwongen de handdoek. Tom Dumoulin ging halverwege de koers onderuit en brak daarbij zijn pols. Einde Tour en de Olympische Spelen ver weg. Nederlandse media berichtten over een groot verlies omdat hij met deze blessure vermoedelijk ook niet mee zou kunnen doen op de tijdrit Rio, waar hij favoriet is voor eremetaal. Een groot gemis, zo stellen de media.


10 juli: Tom Dumoulin wint etappe

Voordat Dumoulin de Tour vroegtijdig moest verlaten, behaalde de Nederlandse renner ook een hoogtepunt in eigen carrière. Dumoulin won ‘op grootse wijze de koninginnenrit van de Ronde van Frankrijk’, zo berichtten diverse media. Dumoulin beklom de slotklim, de Andorra Arcalis, solo en kwam ook alleen over de finish. Nederland ging los op social media en maakte graag de vergelijking met het EK Voetbal waarin Nederland schitterde door afwezigheid. Nederlanders stelden dat Dumoulin de vaderlandse eer hoog hield.

2 juli: eerste dag van de Tour `

Zaterdag 2 juli ging onder de Mont Saint-Michel de 103e editie van de Tour de France van start. Na het missen van het Europees Kampioenschap voetbal, leek het gros van de Nederlanders de aandacht te willen focussen op Nederlands succes in de Tour. Er werd ook met lichte weemoed teruggeblikt naar vorig jaar, toen de Tour van start ging in Utrecht.