Sneeuwvolleybal: de volgende sport die de Olympische Spelen moet veroveren

Beachvolleybal heeft zich in relatief korte tijd opgewerkt tot een van de most populaire sporten van de Zomerspelen. Als het aan de internationale volleybalbond FIVB ligt, wordt er in de toekomst ook op de Winterspelen gevolleybald. En wel in de sneeuw. Maak kennis met sneeuwvolleybal.

Sneeuwvolleybal is precies wat de naam zegt: volleyballen in de sneeuw. De regels zijn hetzelfde als bij beachvolleybal, met de uitzondering dat je op sneeuw schoenen draagt. De sport is in 2008 ontstaan in Oostenrijk en minder dan tien jaar later is er al een Europese Tour en Europees kampioenschap. En als het aan Fabio Azevedo - voorzitter van de internationale volleybalbond FIVB – ligt, groeit sneeuwvolleybal zelfs uit tot een olympische sport.

Tijdens de Olympische Spelen in Rio van vorig jaar tekende de FIVB een overeenkomst om sneeuwvolleybal verder te helpen ontwikkelen en volleybal te positioneren als de nummer één sport voor families. De FIVB is een van de weinige bonden die radicaal durft te innoveren en dat heeft zijn vruchten afgeworpen het laatste decennium, want beachvolleybal is uitgegroeid tot een van de meest populaire sporten op de Spelen.

In veel facetten lijkt sneeuwvolleybal op beachvolleybal. De punten zijn over het algemeen vrij kort en spectaculair en het publiek wordt nauw betrokken bij wedstrijden. Ook in de sneeuw is er muziek tussen de punten door en is er een speaker die de fans opzweept. En in plaats van bikini’s dragen de cheerleaders lederhosen. Vaak staat er ook een jacuzzi langs het veld en springen de winnaars daar traditiegetrouw na de wedstrijd in.

Mondiale aanwezigheid

Net zoals beachvolleybal begon in landen met een aangenaam klimaat en een 'strandcultuur', zoals de Verenigde Staten (Californië) en Brazilië, zo kent sneeuwvolleybal zijn wortels in landen met veel sneeuw en een 'wintersportcultuur', zoals Oostenrijk en (het noorden van) Italië. In die gebieden staat al een stevige basis, maar Azevedo wil snel meer. Hij hoopt volgend jaar ook een World Tour te introduceren die de Verenigde Staten, Argentinië en Azië aandoet. Een slimme zet, want om een sport te laten groeien moet je een mondiale aanwezigheid hebben. Bovendien hebben deze gebieden een goede wintersportinfrastructuur en veel potentieel nieuwe fans.

Eén van de redenen waarom volleyballen in de sneeuw zou kunnen uitgroeien tot een nieuwe olympische sport, is dat mensen steeds vaker op zoek zijn naar een uitdaging of challenge. Kijk bijvoorbeeld naar de stijgende populariteit van triatlons en de Iron Man in het bijzonder. Daarnaast is de beleving steeds belangrijker geworden. En dit zijn twee punten waarop sneeuwvolleybal goed scoort. Vanwege de ondergrond, de kou en de (op sommige plekken) ijle lucht is het een fysieke uitdaging. Bovendien is de sport uniek en levert het prachtige foto’s en video’s op die zich uitstekend lenen om via social media te delen.

Daarmee zijn we op een ander pluspunt van sneeuwvolleybal beland. Het heeft alle kenmerken van een mediagenieke sport. Je kunt prachtige beelden schieten van de omgeving waar wedstrijden plaatsvinden. Opspattend sneeuw zorgt voor een spectaculair effect en denk aan hoe heroïsch wedstrijden kunnen worden als het (licht) sneeuwt tijdens duels.

Citymarketing

Sneeuwvolleybal zou ook uitstekend kunnen profiteren van de positiviteit die er nu rondom beachvolleybal is. Die sport is uitgegroeid tot een uitstekende tool voor citymarketing. Denk maar aan de beelden tijdens het WK in 2015 vanaf de De Dam of in Amsterdam of op de Copacabana in Rio gedurende de Spelen vorig jaar. Beachvolleybal leent zich hier bij uitstek voor, omdat het een relatief klein speelveld heeft, wat eenvoudig met tijdelijke tribunes naar een stadscentrum verplaatst kan worden. Dit zorgt niet alleen voor mooie plaatjes, maar ook voor mogelijkheden in het kader van citymarketing.

Sneeuwvolleybal biedt dezelfde mogelijkheden als beachvolleybal. Je kunt eenvoudig een veldje met (nep)sneeuw maken in het centrum van een stad en wedstrijden spelen. Hoe gaaf is een evenement in het centrum van Wenen of bij de Duomo in Milaan?!

Ook wat betreft sponsoring kan sneeuwvolleybal een unieke positie in nemen. Het combineert de aspecten van beachvolleybal met wintersport. Je komt dus gedeeltelijk in een andere categorie sponsoren terecht, die normaal misschien een skiër of ijshockeyer zouden steunen. Bovendien kun je samenwerkingen aangaan met skiresorts en zo een publiek aanspreken, dat normaal gesproken misschien helemaal geen interesse had gehad in de sport. (Uiteraard) is Red Bull al in de sport gestapt, wat aangeeft dat het niet zomaar een spelletje is.

Vernieuwing Spelen

Het Internationaal Olympisch Comité is al enige jaren bezig met de vernieuwing van de Spelen. Het wil meer jongeren aanspreken en heeft al diverse nieuwe sporten aan het programma – van met name de Zomerspelen – toegevoegd. De Winterspelen kennen minder toevoegingen aan het programma. Ook hier ligt een uitgelezen kans voor sneeuwvolleybal. Het zou een van de sporten kunnen zijn die het IOC geschikt vindt voor het aanboren van nieuwe doelgroepen.

Er lijken voldoende kansen te liggen voor de doorontwikkeling van sneeuwvolleybal. Tegelijkertijd is de sport nog erg jong en heeft het maar een kleine schare fans. Wordt sneeuwvolleybal ooit olympisch? Het lijkt verre toekomstmuziek, maar lange tijd was beachvolleybal ook niet veel meer dan een spelletje dat zaalvolleyballers deden in de zomer tijdens hun vakantie…

Video: Hoogtepunten van sneeuwvolleybal


 

Headerfoto: Max Pixel