#1YearToGo tot Paralympics; de atleten die Nederlandse harten gaan veroveren

We spelen deze week een klein beetje vals, want niet vanaf vandaag maar pas vanaf aankomende zondag duurt het nog precies een jaar voordat de Paralympische Spelen beginnen in Tokio. Women's Next verschijnt traditiegetrouw op woensdag, iets te vroeg dus voor dit #1yeartogo moment, maar dat belet mij niet om net zoals bij de Olympische Spelen alvast vooruit te blikken.

In Women's Next schrijven Suuz Amijs en Anouk Dijkhoff over zaken die hun opvallen in de vrouwensport. Welke ontwikkelingen vinden er plaats en welke trends zijn waarneembaar? Suuz en Anouk praten je helemaal bij!

Ook voor de Paralympische Spelen, die plaatsvinden van 25 augustus tot 6 september 2020, staat er een aantal parels van vrouwelijke atleten klaar, waarvan we mogen verwachten dat ze hoge ogen zullen gooien in Tokio. Ieder met hun eigen verhaal en stuk voor stuk interessant om te volgen op hun #RoadtoTokyo.

Ruim 4.200 sporters uit 164 landen komen in Japan uit in 22 takken van sport. De Spelen zullen in het teken staan van innovatie en technologie. Zo zal sponsor Toyota met de introductie van vier nieuwe robots de Paralympische atleten steunen in hun mobiliteit. Ook op het gebied van broadcasting wordt er extra geïnvesteerd, om zoveel mogelijk onderdelen live uit te zenden en in te zetten op het ontwikkelen van extra online content.

Het zal de Paralympische atleten aan niks ontbreken dus. Rest nog ‘slechts’ het neerzetten van een ultieme prestatie. Voor het zover is, wacht ons nog een jaar aan mooie verhalen van een nieuwe generatie aan Paralympische atleten die de Nederlandse harten ongetwijfeld zullen gaan veroveren.

Lisa, Chantalle en Liesette

Van 9 tot en met 15 september vindt het WK parazwemmen plaats in Londen. Een belangrijk toernooi om een ticket te bemachtigen voor de Paralympische Spelen. Voor TeamNL zijn onder anderen Lisa Kruger, Chantalle Zijderveld en Liesette Bruinsma geselecteerd. Alle drie namen ze in 2016 al deel aan de Paralympische Spelen in Rio, waarbij Lisa en Liesette al een gouden medaille behaalden. Op het EK vorig jaar in Dublin was er sprake van een medailleregen. Zowel Zijderveld, in een nieuw wereldrecord, als Kruger behaalde goud. Met vier goud, één zilver en drie wereldrecords was Liesette Bruinsma de meest succesvolle Nederlandse zwemster. Benieuwd met hoeveel plakken ze half september terugkeren uit Londen!

Sanne Voets

Terug naar 2016 toen Sanne Voets, de beste Para-dressuurruiter van Nederland, in eerste instantie niet werd opgeroepen voor de Paralympische Spelen in Rio. Gelukkig voor Sanne (en heel Nederland) kwam er onverwachts toch nog een plek vrij en liet ze door het behalen van het goud iedereen zien dat die uitverkiezing meer dan verdiend was. Ook na Rio bleef Sanne goed presteren. Tijdens de laatste Wereldruiterspelen behaalden de Nederlandse Para-Dressuurruiters maar liefst negen medailles, waarvan Sanne maar liefst dru=ie gouden kreeg omgehangen. Een unieke prestatie.

Deze week gaat Sanne voor Europees goud op het EK Para-Dressuur in Rotterdam. Ik mocht haar eerder dit jaar aanmoedigen tijdens Indoor-Brabant en ik kan je zeggen; het is echt genieten om haar samen met paard Demantur te zien rijden. Mocht je dus nog een gaatje hebben deze week, ga dan zeker even kijken in Rotterdam! Niet in de gelegenheid om naar Rotterdam te gaan? Volg Sanne dan op social media. Ze is daar op een verfrissende manier erg actief en brengt zo zichzelf en haar sport heel leuk in beeld. Wat wil je als sponsor nog meer ;)

Orange Lions

De ‘Orange Lions’ werden op 7 juli opnieuw Europees kampioen rolstoelbasketbal. De ploeg van bondscoach Gertjan van der Linden won in Rotterdam alle wedstrijden in de groepsfase, versloeg Engeland in de finale en stelde meteen een ticket voor Tokio veilig. In de finale speelden ze voor ruim 1.000 man publiek, wat bij rolstoelbasketbal vrij uniek is, en konden ze rekenen op veel media-aandacht.

Marc de Hond zorgde er zelfs voor dat de wedstrijd live op groot scherm werd uitgezonden in Utrecht voorafgaand aan de finale van het WK voetbal voor vrouwen. Sterspeelsters van het EK Mariska Beijer (net als Diede de Groot genomineerd voor de Sportswoman of the year Award) en de jonge Bo Kramer zijn er samen met het team op gebrand om in Tokio voor het goud te gaan.

Na de Spelen in Londen en Rio, waar het team een bronzen medaille behaalde, is er een aantal belangrijke speelsters gestopt. Zes nieuwe en jonge meiden zijn toegevoegd, wat voor een echte boost heeft gezorgd op weg naar Tokio.

Diede the Great

De beste rolstoeltennister van de wereld schreef begin juni Roland Garros op haar naam, waardoor Diede de Groot nu - als eerste ooit - vier Grand Slam-toernooien op rij gewonnen heeft. Alhoewel ze zelf Tokio nog niet op haar prioriteitenlijstje heeft staan (er zijn voorafgaand aan de Spelen namelijk nog vier Grand Slams die ze allemaal wil winnen), is Diede dé favoriet voor een gouden plak in zowel het enkel- als dubbelspel.

De kans is groot dat het een Nederlands onderonsje gaat worden, want ook Aniek van Koot en Marjolein Buis, respectievelijk nummer 2 en 4 van de wereld, zullen voor het hoogste haalbare willen gaan.

Waar Ashleigh Barty, winnares van Roland Garros, 2,3 miljoen euro aan prijzengeld verdiende, was dat voor De Groot 'maar' 53 duizend euro. Een groot verschil dus, ook wel begrijpelijk gezien de grote verschillen in publieke belangstelling en media-aandacht. Maar als je het op je 22e al voor elkaar krijgt om alle vier de Grand-Slam toernooien op je naam te schrijven, dan mag daar ook qua beloning iets tegenover staan.

Hopelijk komen er richting Tokio dan ook een paar mooie sponsordeals aan voor Diede. Dat is haar zeer gegund.

'Blade Babe Van Rhijn is hét voorbeeld van hoe je als Para-atleet een merk van jezelf kan maken'

Suuz Amijs

Marlou en Marlene

'Blade Babe' Marlou van Rhijn wil in Tokio een gooi doen naar haar vierde (en misschien wel vijfde) gouden Paralympische medaille. Van Rhijn is in mijn ogen hét voorbeeld van hoe je als Para-atleet, ondanks minder aandacht vanuit bijvoorbeeld de media, een merk van jezelf kan maken. Met sponsors als Nike, Ottobock en Technogym weet de drievoudig Paralympisch kampioen zich goed te vermarkten. Niet alleen in de sport, ook daarbuiten; ze siert regelmatig de cover van een modeblad. Met haar foundation moedigt ze middels ‘Project Blade’ kinderen met een handicap aan om te gaan sporten en wil ze het voor alle kinderen mogelijk maken met goed materiaal aan de slag te kunnen.

Waar Marlou lange tijd ‘alleen heerste’ binnen de para-atletiek, krijgt ze richting Tokio concurrentie van onder anderen Marlene van Gansewinkel. Waar van Ganswinkel in Rio brons behaalde op het onderdeel verspringen, heeft ze zich de afgelopen jaren gericht op de sprint. En met succes. Vorig jaar werd ze, in een wereldrecord van 12,85 seconden, Europees kampioene op het koningsnummer in de nieuwe klasse T-64.

In november vinden in Dubai de Wereldkampioenschappen Para plaats. Grote kans dat de Nederlandse selectie van TeamNL daar hoge ogen gaat gooien. Nog een voor op de agenda dus.

Mentel en Vergeer

Eigenlijk is dit pas een kleine selectie van vrouwelijke topatleten richting de Paralympische Spelen. Iedere vier jaar is het weer een strijd om na drie weken Olympische Spelen ook voldoende aandacht te geven aan deze atleten. Hopelijk vormt Tokio daarin een keerpunt. Kijk alleen al naar boegbeelden als Bibian Mentel en Esther Vergeer en wat zij betekenen voor de sport. De vrouwen die ik in dit blog op een rij heb gezet, doen dat ook. Iedere dag weer, voor de sporters van nu en morgen.

Headerfoto: Pierre-Yves Beaudouin / Wikimedia Commons / CC BY-SA 4.0