Kader voor de trends van 2014

Context is alles in de sport. De verhalen achter de clubs, de tweets van de sporters, alle lijstjes en analyses zorgen voor context. Dan snappen we onze sport en sporters beter. Context is ook fijn bij mijn jaarlijkse voorspelling van sporttrends. Immers, die trends zijn een voorloper van de ontwikkelingen in de sport. Ontwikkelingen die in zichzelf al (net als vorig jaar) een blog waard zijn. Hierbij het kader van de sporttrends voor 2014.

Lees meer over de trends van 2013

1) Sport in het hart van de maatschappij
Sport staat niet buiten de maatschappij en atleten zijn niet heiliger dan het gepeupel. Deze twee constateringen over de sport werden in 2013 nog duidelijker dan voorheen. In de sport wordt omgekocht, speelt (vriendjes)politiek een rol, wordt gefraudeerd, worden matches gefixt, worden arbeiders uitgebuit en - niet in de laatste plaats - wordt doping gebruikt. Sport staat in het hart van de maatschappij en is, ondanks de nobele bedoelingen, niets anders dan de maatschappij waar ze middenin staat. Dit geldt evenzeer voor de atleten die onze helden zijn: ook zij blijven mensen. Die mythe om hen heen creëren we met zijn allen. Dat is voor veel mensen een pijnlijke gewaarwording. Maar ook volgend jaar zullen weer vele van bovenstaande zonden aan het daglicht komen, meer dan dit jaar waarschijnlijk. 

2) Sport verbindt als niets anders
Ik haal dit citaat van John Skipper, de CEO van ESPN, het een-na-belangrijkste sportmerk op aarde, veelvuldig aan: “The most tribal thing in our current society is sports.” Niets brengt mensen zo bij elkaar in onze versplinterde en gefilterde samenleving als sport. Iedereen blijft van sport genieten, zelf als we allemaal donders goed weten dat sporters geen heiligen zijn en de sport net zo verrot is als de rest van onze samenleving. Gevolg hiervan is dat sport nog meer in het midden van de samenleving terecht komt, als enige content die mensen op oude en nieuwe media bij elkaar brengt. Muziek, kunst, entertainment, politiek, alle andere zaken in het leven, kopiëren de kracht van sport en haken bij de sport aan.

3) Meedoen is belangrijker dan winnen
Geen enkele (top)sporter zal dit aloude Olympische adagium onderschrijven, maar toch is dit sport van nu. De meedoesport wordt belangrijker dan de kijksport. Met de loopsport voorop is er een explosie aan evenementen waar zelf sporten de crux is. Topsportevenementen die hun topsportveld aanvullen met amateur sporters krijgen verdringen de topsportevenementen pur sang.  Evenementen met alleen maar amateur sporters maken een nog snellere groei door. De waarde van zelf meedoen overtreft de waarde van sport kijken. Niet alleen in sportmateriaal (daar was dit altijd al zo) maar ook in mediawaarde, in sponsorwaarde en ticket sales.

4) Technologische verandering is een gegeven
Een open deur: niets blijft hetzelfde behalve verandering. Maar de verandering gaat steeds sneller. Technologieën volgen elkaar steeds sneller op en komen steeds sneller tot wasdom: exponentiële technologieën noemen de wetenschappers dat. De sport heeft enorme moeite om in deze flow mee te komen. De bereikbaarheid in stadions of bij grote evenementen wordt net aangepakt, sporters en teams zitten eindelijk op Facebook en er zijn dopingcontroles op basis van geëxtraheerd bloed. Terwijl in de rest van de wereld de 3D- en 4D-printers staan te snorren, iedereen Snapchat gebruikt en er mensen aan hun eigen DNA sleutelen. 

5) Emancipatie in de sport
Een van de belangrijkste gevolgen van snel beschikbare technologie is dat het mensen in staat stelt zelf te handelen. Vaak pakt het individu de nieuwe ontwikkeling sneller op dan de logge sportorganisatie. Hierdoor lopen sportorganisaties het risico overbodig te worden: als je zelf je tijd kan bijhouden en je route kan laten maken, dan heb je geen organisator van een evenement nodig. Als je zelf via whatsapp je vrienden bij elkaar kan roepen voor een potje voetbal, heb je geen partij meer nodig die een competitie opzet. Ook amateur sporters emanciperen ten opzichte van topsporters. Het is al zover dat een (groot aantal) amateur sporters een technologie in handen heeft voor de topsporters, mede door crowdfunding. De emancipatie van de vrouw in de sport valt het meest op. In het hardlopen zijn vrouwen al in de meerderheid, andere sporten zullen volgen.

Afbeeldingen: 3Ders