Transfloormer moet sportcentra multifunctioneel maken

Exploitanten van sportaccommodaties moeten de laatste jaren steeds vaker op zoek naar nieuwe, creatieve en innovatieve manieren om een accomodatie draaiend en rendabel te houden. Door onder andere teruglopende subsidies vanuit gemeenten, de toename van bijv. buitensporten en stijgende onderhouds- en energiekosten, is het voor een exploitant van een sporthal lastig om jaarlijks nog (financieel) zwarte cijfers te schrijven. Daarnaast is het inzetten van een sportzaal voor nevenactiviteiten als festivals of (trouw)feesten niet altijd mogelijk, omdat het funest kan zijn voor de gebruikte vloer. De Nederlandse start-up TinT denkt hiervoor een (nieuwe) oplossing te hebben: met een oprolbare sportvloer.

Met de Transfloormer rol je een sportvloer in één uur op

Met de Transfloormer is het mogelijk om sportcomplexen goedkoop en snel multifunctioneel bruikbaar te maken door met één druk op de knop de volledige sportvloer op te rollen of (naar keuze) juist af te dekken. Binnen een uur verander je zo een sporthal met sportvloer van bijv. 45 x 25 meter en 5.000 kg, naar een ruimte waar feesten, tentamens en/of andere events gehouden kunnen worden. Het voordeel daarbij is dat de bestaande vloer 'beschermd' wordt, omdat er een tweede vloer bovenop komt te liggen of de sportvloer opgerold is. In feite dus vergelijkbaar met het GelreDome waar het veld naar buiten geschoven kan worden. Naast het 'beschermen van de vloer' is het ook mogelijk om te switchen van een trainingshal naar een wedstrijdhal met een zogenaamde 'TV-vloer'. Zo is het mogelijk om de ene keer te trainen op een veld met meerdere lijnen, terwijl in het weekend bijv. de hal gebruikt wordt als wedstrijdvloer. 

In de sporthal van Boerderij Dichtbij (Wateringen) is een eerste prototype van de Transfloormer aangelegd. De sporthal wordt gebruikt om te tennissen, zaalvoetballen en basketballen, terwijl het op andere dagen ook gebruikt kan worden als evenementzaal (bijv. workshops of feesten). Naast de commerciële aanbieder in Zuid-Holland gaat ook Racket- en Partycentrum 's-Gravenzande de Transfloomer aanleggen. 

Multifunctionele sportaccommodaties: een nieuwe markt? 

Transfloormer is echter niet de eerste- en enige partij in Nederland dat zich richt op het 'multifunctioneel' inzetten van sportaccommodaties. Het bekendste voorbeeld is waarschijnlijk Cablean Group, dat - in samenwerking met InnoSportNL, InnoSportLab Sport & Beweeg! en ProFit - in 2012 een eerste 4D sportveld introduceerde. Met het Cablean Sportveld is het mogelijk om een grasmat te transformeren naar een veld met zonnepanelen of een drainagesysteem. Dit doordat het veld wordt 'gekanteld' naar een gewenste ondergrond. Daarnaast zijn er aanbieders die speciale kunstgrasvelden aanleggen, waarop meerdere sporten gespeeld kan worden. Op de kunstgrasvelden van Yalp is het bijvoorbeeld mogelijk om te voetballen, handballen, hockeyen en/of tennissen. Door middel van verschillende belijningen kunnen er meerdere sporten op één veld gespeeld worden.

Zowel voor binnen- als buitensportaccommodaties lijken er de laatste jaren steeds meer innovaties te komen, die multifunctioneel accommodatiegebruik stimuleren. Het is niet alleen een kans voor exploitanten van sportaccommodaties of -hallen om hier in te investeren (en zodoende de kosten te drukken), maar ook steeds vaker een wens vanuit lokale overheden. Door middel van een oprolbare sportvloer, uitschuifbare vloer en/of een draaiende sportvloer is het mogelijk om een accommodatie duurzamer en goedkoper te 'runnen'. In de toekomst zullen er waarschijnlijk nog méér (nieuwe) oplossingen komen om een sporthal of sportveld multifunctioneel te gebruiken. Bijvoorbeeld door een veld niet langer met verfstrepen te belijnen, maar de lijnen met lasers of beamers te projecteren (zoals de Nike MiPista). Wat dat betreft staan we dus nog maar aan het begin van een tijdperk: de aanleg en ontwikkeling van multifunctionele sportvelden en accommodaties zal in de loop der jaren steeds meer toe gaan nemen.