Unieke ‘springplankopleiding’ in Brussel levert toekomstige voetbalbusinessmanagers af

Wie een baan in het voetbal ambieert, kan sinds maandag 26 september de opleiding International Postgraduate Course in Football Business volgen aan de Vrije Universiteit Brussel (VUB). De voortgezette opleiding moet een opmaat worden voor een baan in de voetbalindustrie. Volgens Jos Verschueren, initiatiefnemer en oprichter van het International Football Business Institute (IFBI), is het postgraduaat uniek in zijn soort en worden in één jaar alle facetten van de business in het voetbal onder de loep genomen.

Verschueren omschrijft ’s werelds eerste postgraduaat in voetbalbusiness als een 'springplankopleiding'. "Het voetbal is ontzettend groot. Wij willen de brug slaan tussen opleidingen en de voetbalindustrie. In het voetbal worden meestal passionele beslissingen genomen. Wij willen helpen die passie in goede banen te leiden. Je moet eerst stappen zetten, voordat je kunt lopen."

Het programma is een voltijdsopleiding in samenwerking met de VUB en staat open voor zowel bachelors als masters. "Voorwaarde is wel een passie voor voetbal en een ambitie voor management. Je hoeft geen ervaring in het voetbal te hebben. Dat maakt onze opleiding uniek."

"De opleiding is echter dan echt. Sommige studenten stonden met tranen in de ogen tijdens de eerste dag"

Het IFBI heeft een aantal internationale experts aangetrokken om de business managers in spe wegwijs te maken in onder andere marketing, economie en wetgeving rond voetbal. "Toppers uit de voetbalwereld komen naar Brussel of wij gaan zelf naar de toppers. We brengen bijvoorbeeld bezoeken aan UEFA, ECA, EPFL, Manchester City, FC Barcelona, KBVB en KNVB. Zo krijgen de deelnemers een kijk in de keuken bij toporganisaties in binnen- en buitenland", legt Verschueren uit.

Opleiding op Champions League-niveau

In dit eerste jaar volgen elf studenten de opleiding binnen de muren van de University Foundation, een statige locatie in het centrum van Brussel. Zij leren onder meer over stadionmanagement, over voetbal en technologie, over hoe de boekhouding van een club eruit ziet en over hoe je een netwerk opbouwt. "Wij reiken de kennis aan en willen de competenties van alle deelnemers aanscherpen."

Er hangt wel een stevige prijskaart aan de opleiding. Studenten investeren 40.000 euro in de studie, maar krijgen daar een hoop voor terug. "Als je een opleiding op Champions League-niveau aanbiedt, kost dat geld. Je krijgt er onder meer studiereizen, businesscards, een maatpak of mantelpak, elke dag ontbijt en lunch en topdocenten voor terug", legt Verschueren uit.

Dankzij de goede prestaties - zowel op als naast het veld - in de zomer van 2014 van het Belgische elftal wilde de directeur Sportmanagement op de VUB per se een speciale opleiding gericht op voetbal starten. "We hebben studenten van over de hele wereld, van de Verenigde Staten tot India. Sommigen vroegen zich af of de opleiding wel echt zou zijn. Nou, het is echter dan echt. Ze stonden met tranen in de ogen tijdens de eerste dag."

De ambitie van Verschueren en medeoprichter Simon Van Kerckhoven is om volgend jaar te groeien naar twee elftallen aan studenten. "Ons toekomstbeeld is dat we ambassadeurs voor de voetbalindustrie afleveren. Afgestudeerde studenten kunnen bijvoorbeeld aan de slag als social mediamanager bij een voetbalclub en zich van daaruit verder opwerken. We hopen op een sneeuwbaleffect en hebben nu al aanmeldingen voor volgend jaar binnen."

FBI

De voetbalwereld lag de laatste jaren regelmatig onder vuur. Zowel de FIFA als de UEFA ging gebukt onder schandalen. Die kant van de sport zal ook zeker niet onderbelicht blijven. "Onze opleiding heet niet voor niets International Football Business Institute. De afkorting is bijna hetzelfde als de FBI. Het voetbal is een rare wereld. Alle facetten worden in onze opleiding onder de loep gelegd."

De eerste reacties van de studenten zijn zeer positief en ook de gastsprekers en docenten zijn enthousiast over de nieuwe opleiding. Verschueren: "Wij kennen de sprekers deels via onze netwerken en deels hebben we ze benaderd via LinkedIn. Het is hard werken, maar dat betaalt zich uit. Allemaal zijn ze zeer bereid om ons te helpen. Dat is het bewijs dat onze opleiding bestaansrecht heeft."


Foto's: IFBI