Vervolgstap in de ontwikkeling van de drone-wereld: de DARE League

In navolging op de internationale ontwikkelingen rondom drone racing krijgt deze sport ook in Nederland steeds meer voet aan de grond. Voorheen werd er alleen geracet op afgelegen veldjes en leegstaande panden ver weg van de bebouwde kom. Nu worden er steeds professionelere races georganiseerd waardoor grote partijen de potentie van de sport beginnen in te zien en zich willen mengen in deze wereld. Echter missen deze races een héél belangrijk aspect om deze sport groot te kunnen maken: publiek.

In Nederland bezitten 150.000 mensen inmiddels al een drone en dat aantal groeit dagelijks. Drone racing zit in een stroomversnelling. Er worden bedrijven gestart die zich focussen op het organiseren van drone races, bonden opgericht om kaders te scheppen en steeds meer bedrijven mengen zich in deze wereld als sponsor. Dat zien ook grote mediabedrijven, zoals Eurosport, ESPN en Sky Sports, die verslag doen van internationale drone races.

ZIE OOK: Drone racing vanaf november live op Eurosport

Publiek en drone racing

Drone racing is een snelle, spannende én stoere sport. Piloten laten hun drones versnellen tot wel 80 km/u en kunnen ondertussen vette tricks doen. Maar waarom is er dan nauwelijks publiek te vinden bij de races? Een van de verklaringen zou kunnen zijn dat drone racing nog niet bekend is bij het grote publiek. Iedereen weet inmiddels wel wat een drone is, maar dat je er ook mee kunt racen is nog lang niet bij iedereen bekend.

Een andere verklaring zou kunnen zijn dat mensen een race op zichzelf niet interessant genoeg vinden om te gaan bekijken. Maar een race zoals de Formule 1 trekt wél veel publiek én grote partijen. Dat is deels te verklaren door de naamsbekendheid van de sport, maar ook door het programma rondom zo’n race. Als je de Formule 1 bezoekt, dan kun je naast het bekijken van de race nog veel meer doen op het terrein. Drone races zouden dus publiekvriendelijker moeten worden om het grote publiek aan te trekken.

DARE League

Op 19 november wordt in ’s-Hertogenbosch de eerste editie van de DARE League georganiseerd. Marijn Roelofsen, eigenaar van evenementenproductiebureau MARIJN Producties, raakte geïnspireerd door de beelden van de World Drone Prix in Dubai. Hij wilde graag een grote dronecompetitie organiseren in Nederland. Elk kwartaal een race op een andere locatie, dat is het doel.

Binnen vijf uur na het openen van de inschrijvingen zat de race al vol. Het is namelijk voor het eerst dat er in Nederland een event rondom drones op deze schaal wordt georganiseerd. De racers zelf krijgen ook een nieuwe beleving tijdens de dag. Ze krijgen een platform om zichzelf te laten zien. De race is te volgen via verschillende schermen verspreid over het terrein en de beelden worden voorzien van graphics zoals bij tv-uitzendingen van andere sporten.

Een andere reden waarom de race zo snel vol zat, is het spectaculaire parcours. Er wordt gebruik gemaakt van de industriële omgeving die de Tramkade biedt, van silo’s tot verschillende truss-constructies, alles komt voorbij. Het parcours is een aantal keer getest door ervaren drone racers die het een lastig, maar erg gaaf parcours noemen. Om de bezoekers te scheiden van het parcours wordt er minstens 4000 m2 aan netten gespannen.

Video: Bekijk het parcours van de eerste editie van de DARE League


Breed publiek

In het organiseren van een drone race zit niet de uitdaging voor de DARE League. De uitdaging zit hem in het trekken van een breed publiek en niet alleen drone racers. Bij drone races komt geen publiek kijken, maar alleen deelnemende racers komen. DARE staat voor Drone Aerial Race Experience. De organisatie van de DARE League realiseert zich dus dat een op zichzelf staande race niet het grote publiek bereikt. Er moet beleving worden toegevoegd om wel een groot publiek te trekken. Om dat juist wel voor elkaar te krijgen is er een side-programma georganiseerd om de race heen. Bezoekers die nog nooit een drone hebben vast gehad kunnen onder andere zelf vliegen en robots bouwen met LEGO. Bezoekers die wél ervaring hebben met drones kunnen tips en tricks krijgen van ervaren piloten. De organisatie maakt er een evenement van dat zeer geschikt is als bijvoorbeeld gezinsuitje.

Panel

Veiligheid en regelgeving rondom drones zijn twee onderwerpen waarover veel gesproken wordt. De stroomversnelling van drone racing zou veel sneller kunnen, maar wordt geremd door de regelgeving. Tijdens de DARE League wordt er een panel gehouden over de veiligheid en regelgeving rondom drones om de verschillende betrokken partijen bij elkaar te krijgen en het gesprek te openen.

Met dit brede programma verwacht de DARE League minstens 500 bezoekers te verwelkomen op 19 november en iets aan te wakkeren binnen de drone-wereld. Kijk voor meer informatie op: http://dareleague.com/.