Volvo Ocean Race zoekt verbinding met ‘urban connectives’

Achter elke stoere zeezeiler in de prestigieuze Volvo Ocean Race schuilt een verhaal. Het relaas van familie, bijzondere carrières, soms tegenslagen, opofferingen en karakteristieke personen. Dat zijn precies de verhalen waarop in de komende Volvo Ocean Race meer nadruk zal liggen. Ze moeten de zogenaamde ‘urban connectives’ inspireren tot interactie.

Afgelopen voorjaar zette ik voor het eerst sinds de bizar korte opstartperiode (drie weken) van Team Delta Lloyd in 2008 weer voet op Spaanse bodem in Alicante. Destijds voelde ik me als Alice in Wonderland; eindelijk werkte ik voor een Volvo Ocean Race-campagne in dit indrukwekkende circus. Nu zes jaar later maak ik deel uit van het creatieve team dat deze bijzondere race wereldwijd voor het voetlicht brengt. Vanuit het hoofdkantoor in Alicante is namelijk besloten om in de voor de Volvo Ocean Race belangrijkste landen met nationale mediamanagers te werken. Inmiddels staat de teller op in totaal acht collega’s in Italië, Zweden, Amerika, Frankrijk, Spanje, China, Brazilië en Abu Dhabi.

De kennismaking geschiedde tijdens de driejaarlijkse Volvo Ocean Race Conferentie in Alicante, waar de kersverse Marketing & Communications Director Björn Alberts zijn gedachtegoed met verve toelichtte. Zo is het de bedoeling dat met de nieuwe communicatiestrategie het brede verhaal van de Volvo Ocean Race 2014-15 wordt verteld. Met als grote doel om het aantal fans te laten groeien, dus ook buiten de zeilliefhebbers. De doelgroep (naast zeilers en stakeholders) ‘urban connectives’ komt uit zijn koker. Dat zijn de dertigers en veertigers die op allerlei manieren met elkaar zijn verbonden en de ‘wow’ factor met elkaar delen. Die moeten zeker te bereiken zijn met alles wat de Volvo Ocean Race te bieden heeft.

Lees meer: het unieke verhaal over trots en opofferingen voor de Volvo Ocean Race

De boten, mensen en natuurelementen leveren ruimschoots ingrediënten voor het wow-gevoel. Maar door diep in het hart en de ziel van zeilers te reiken, wordt het verhaal nog indrukwekkender. En dat wordt dus onze taak...

Het ‘story telling’ team onder leiding van de Nederlander Yvo Janssen (was verantwoordelijk voor de communicatie van Team ABN AMRO en Team Delta Lloyd), heeft zich eveneens gebogen over de komende editie. Voor elke etappe bestaat inmiddels een verhaallijn, geïnspireerd op de locatie van dat moment en/of de fase in de race. Te beginnen met het gevoel van ‘excitement’ in de eerste etappe, waarbij de thema’s ‘reality hits’ en ‘team performance’ worden uitgediept. Na maanden en voor sommige teams jaren van voorbereiding breekt het uur van de waarheid aan. De spanning stijgt en de realiteit van de race begint, zowel voor de zeil- en walploegen als voor het thuisfront.

Lees meer: World's toughest media Yvo Janssen

Hoe zullen de teams het doen? Zijn de dames opgewassen tegen de heren? Wie krijgt de favorietenrol? Hoe pakt de pers deze editie met de nieuwe eenheidsklasse op? Hoe gaan de achterblijvers met de race om? Allemaal vraagstukken ter inspiratie voor de beginfase van de twaalfde Volvo Ocean Race. Het ‘story telling board’ eindigt met de emotie ‘euforie’ in de laatste etappe, waarbij de nadruk ligt op de thema’s ‘climax’ en ‘reflectie’.

En zo krijgt de stoere Volvo Ocean Race veel meer een gezicht voor alle thuisblijvers, of je nou wel of niet iets van zeilen begrijpt.

Afbeeldingen: Carmen Hidalgo - Volvo Ocean Race