Wat kan Blockchain betekenen voor de sport?

Yes, ik heb de primeur! Het eerste artikel over Blockchain op SPORTNEXT. En daar is het tijd voor ook. Op een platform waar het gaat over de magie van sport, en wat digitale technologie doet voor de beleving van sporter en fan, mag een artikel over Blockchain zeker niet ontbreken.

Iedereen heeft ondertussen weleens gehoord van Bitcoin. De waarde van deze digitale munt staat momenteel op $2.371,40 nadat hij kort geleden zelfs de grens van $3.000 haalde. 

Interessant, maar interessanter is de onderliggende technologie (Blockchain) en andere platformen zoals Ethereum, waarmee deze technologie toegankelijk is geworden is voor iedereen. En specifiek voor lezers van SPORTNEXT; ook in sports. In deze blog leg ik je uit wat Blockchain is, laat ik een aantal voorbeelden uit de markt zien en wil ik een idee voorleggen: Blockchain voor je persoonlijke sport cv.

Blockchain

#throwbackthursday: herinner je je nog die reportage uit 1999 waarin mensen op straat werd gevraagd of ze een mobiele telefoon bezaten? En dat het antwoord steevast was: "Dat heb ik toch niet nodig? Het lijkt me ook helemaal niet leuk om altijd bereikbaar te zijn."

Video: Reportage over de mobiele telefoon


Zo sceptisch was men in de beginjaren ook over internet; eigenlijk over elke nieuwe technologie die onze maatschappij fundamenteel heeft veranderd. Een opkomende technologie die - volgens kenners - eenzelfde impact zal gaan hebben, is die van 'Blockchain'.

Hoe de Blockchain-technologie precies in elkaar steekt, is een vrij technisch verhaal. Maar als je bekijkt waarom Blockchain is ontwikkeld, word je al veel meer duidelijk. Het heeft allemaal te maken met de veiligheid van online gegevens en transacties. Geld, identiteitsgegevens, medische dossiers, domeinnamen: alles wordt tegenwoordig opgeslagen in afzonderlijke databases. Deze databases worden op één centrale plek bijgewerkt en beheerd. De veiligheid hiervan is afhankelijk van de veiligheid en betrouwbaarheid van het systeem, de systeembeheerder en de gebruikers. Bij transacties tussen twee systemen, bijvoorbeeld twee verschillende banken, wordt vaak een intermediair ingeschakeld om de transactie goed te laten verlopen. Dat maakt deze systemen duur, langzaam en fraudegevoelig.

"Bij de Blockchain-technologie is er niet meer één eigenaar die alle gegevens op één plek beheert, maar hebben alle deelnemers een kopie van het grootboek met alle gegevens"

Wanneer er een nieuwe transactie wordt gedaan, wordt deze door een deel van de servers gecontroleerd en toegevoegd onderaan de lijst van transacties. Alleen met toestemming van het netwerk kunnen mutaties worden aangebracht in eerdere transacties. En anders alleen nieuwe transacties worden toegevoegd. Zo is het altijd traceerbaar waar de gegevens vandaan komen én kunnen er geen nieuwe gegevens zomaar uit het niets ontstaan. Informatie wordt hiermee onvervalsbaar. En omdat er niet maar één centrale database is, zijn de gegevens niet meer kwetsbaar voor kwaadwillende hackers of zeg, een brandje in de serverruimte.

Blockchain in combinatie met sport?

De laatste tijd ben ik tegen een aantal Blockchain ideeën en start-ups aangelopen. Ze staan allemaal nog in de kinderschoenen, maar het idee erachter is vaak interessant!

Blockchain voor sportmanagement: Jetcoins

Investeren in atleten wordt over het algemeen gedaan door sportbureaus en bedrijven. Blockchain zou het proces van het financieren van atleten kunnen decentraliseren. Deze decentralisatie zorgt ervoor dat fans eenvoudig kunnen investeren en zo hebben zij hier ook meer belang bij, door inzichten van anderen.

'The Jetcoin Institute' wil dit realiseren met zijn eigen currency 'Jetcoin'. Door Jetcoins aan te schaffen investeer je in je favoriete atleet. Maar ook deel je later de inkomsten en kan je bij VIP evenementen aanwezig zijn. Jetcoin heeft met deze aanpak geëxperimenteerd in samenwerking met het voetbalteam van Hellas Verona in Italië. Dit verliep zo goed, dat zij hebben besloten dit verder te realiseren.

Video: Partnership Hellas Verona en Jetcoin

Blockchain voor anti-doping

De Olympische Spelen van 2016 brachten naast mooie sport, ook een groot dopingschandaal met zich mee. De Fancy Bears hackers brachten de medische dossiers van atleten naar buiten. Ze onthulden niet alleen de toegestane vrijstellingen van de atleten, maar ook de ingewikkelde interacties en gegevensuitwisseling op olympisch niveau. 

Het olympische sportlandschap is erg complex: de gegevens die voortkomen uit anti-doping analyses worden afgenomen door nationale anti-doping laboratoria en vervolgens gedeeld met de atleten, de nationale anti-dopingorganisaties, de internationale sportfederaties, WADA en het Internationaal Olympische Comité. Dit houdt in dat de gegevens door een indrukwekkend aantal gebruikers kunnen worden gezien en bevestigt dat het anti-doping systeem absoluut een gedecentraliseerde database nodig heeft die de gegevensintegriteit kan beschermen. 

Volgens voormalig turnkampioen en innovator Alexander Chernozubov zou Blockchain de ontbrekende link kunnen zijn om medische dossiers van atleten te beveiligen, de interconnecties tussen actoren in de olympische gemeenschap en de vervolging in de strijd tegen doping te waarborgen en om schone sporten te beschermen.

Blockchain voor ticketing

De startup Upgraded Inc wil Blockchain-technologie gebruiken om digitale kaarten te creëren. Of zoals ze het zelf zeggen: 'Digital "smart" tickets that let you trust your tickets and maximize your event experience'.

De software verzamelt de gegevens op individuele kaarthouders en communiceert dit direct met de organisatie. Hierdoor kan de organisator fans rechtstreeks targetten met andere plaatsen of extra tickets. 

Blockchain voor betting

Het gecrowdfunde platform Augur wil inzetten op gedecentraliseerde voorspellingsmarkten. Het bedrijf zegt dat het een dienst zal aanbieden die lijkt op een normale betting exchange. Het gehele proces wordt echter gedecentraliseerd en biedt gebruikers niet alleen een plaats om in te zetten op sport en aandelen, maar ook over andere onderwerpen zoals verkiezingen en natuurrampen. Het idee is dus om verder te gaan dan sportgokken en een 'voorspellingsmarkt' te creëren.



Blockchain als je persoonlijke sport CV

Ik schreef het al eerder; het idee om Blockchain te gebruiken voor je persoonlijke sport CV. Bijvoorbeeld voor het registreren van persoonlijke sportmetingen. 

"Met het opslaan van je informatie via de Blockchain-technologie wordt informatie op een player based manier decentraal opgeslagen in plaats van op een event based manier"

Als fanatiek sporter hebben jij en ik er regelmatig mee te maken. Je gebruikt verschillende apps zoals Strava, Runkeeper en TomTom Sports voor het registreren van je sportprestaties. Maar de verkregen gegevens zijn niet makkelijk met elkaar te verenigen en staan opgeslagen op servers in het buitenland. Veel van deze apps zijn in handen van grote sportmerken. Zo is Endomondo bijvoorbeeld van Under Armour. Wat als een sportmerk besluit om de stekker uit het platform te trekken? Is de data van je sportresultaten dan nog te achterhalen? Hoe kan ik sowieso anderen toegang geven tot mijn sport-data, zonder meteen mijn inloggegevens te overhandigen?

Als sporter kun je dus al je informatie en resultaten combineren en raadplegen vanaf verschillende apparaten. Je zou je eigen mogelijkheden nog verder kunnen verkennen en je training en vooruitgang beter bijhouden. En zo zou je een leven lang kunnen werken aan je persoonlijke 'sport CV'. 

Daarnaast kun je externe partijen, zoals je personal coach of fysiotherapeut, toegang geven tot een gedeelte van je CV, om zo tot heldere een analyse te komen.

Blockchain is de toekomst

Klinkt het als science fiction? Voor veel mensen is dit nog het geval. Praktische toepassingen zijn er, op de Bitcoin na, nog niet veel. Experts zijn er echter van overtuigd dat de Blockchain-technologie ooit de normaalste zaak van de wereld is. Wij worden enthousiast van de toepassingen en zijn de mogelijkheden voor onze klanten aan het verkennen.