Wellicht de gevaarlijkste marketingcampagne ooit in de Tour de France: #TDFSelfie

Een gerichte klap en de smartphone vloog door de lucht. De renners in de Tour de France zijn de toeschouwers die midden op de weg staan om een foto te nemen meer dan zat. Het is gevaarlijk en zorgt voor valpartijen, allemaal met dank aan het succes van de selfie en de marketingcampagne van de Tourorganisatie: #TDFSelfie.

De selfie is in het afgelopen driekwart jaar uitgegroeid tot een ware modegrill onder de marketeers. Het is een makkelijke manier om het publiek te activeren en tegelijkertijd leuke content (UGC) te verzamelen. De campagnes met een oproep om selfies te maken schieten dan ook als paddenstoelen uit de grond. Zelfs FC Barcelona start een selfie campagne.

Lees ook: wat kunnen sportmarketeers leren van de selfie?

In de Tour de France zorgt het fenomeen echter tot gevaarlijke situaties. De organisatie heeft opgeroepen om selfies te maken en deze op Twitter te delen onder #TDFSelfie. De renners gaven voorafgaand aan het wielerspektakel alvast het goede voorbeeld. Leuk bedacht, maar niet doordacht. Want om een gave selfie te maken, waar ook de renners zo goed mogelijk opstaan, moeten toeschouwers half over het parcours hangen. In de rit door Sheffield was het raak. Garmin renner Ramunas Navardauskas zag de smartphone en met een gerichte klap kwam er een einde aan de selfie. Renners nemen het heft in eigen hand. (Bekijk hier het moment)

Lees ook: bijzonder selfportret van de sport: selfie

De gevaarlijke positie van toeschouwers zorgt al langer voor heftige discussies en krijgt door de opkomst van mobiel, social media en de selfie een nieuwe dimensie. Renners komen op hoge snelheid voorbij en lichamelijk letsel is te verwachten. Stoppen we pas als iemand verlamt raakt? Waar ligt de grens en bij wie ligt de schuld? Het had een kleine moeite geweest om een selfie handleiding te maken. Een infographic met de do's-and-don'ts. Te beginnen bij: ga niet midden op de weg staan. Het is nog niet te laat. De selfie hou je namelijk toch niet tegen en het kan op een verantwoorde manier. Zie onderstaand.