Wielrenners Tour de France live te tracken via big data-platform

Het heeft eventjes geduurd, maar sinds gisteren is er goed nieuws: alle 198 wielrenners in de Tour de France zijn nu live te tracken via een big data-platform. Hoewel de website nog in een bètaversie getoond wordt (en dus nog kinderziektes bevat), is het al wel mogelijk om precies te zien waar elke wielrenner zich bevindt. Gevisualiseerd op een interactieve kaart met daarop het parcours afgebeeld, is het dus mogelijk om te kijken wat het verschil is tussen de kopgroep en peloton,wat de achterstand van een kopman is ten opzichte van de gele trui, wie er in de bezemwagen zitten etc. Niet alleen voor journalisten en wielercommentatoren handige informatie, maar ook voor wielerfans levert het toffe data op. 

Het platform is ontwikkeld door Dimension Data, een Zuid-Afrikaans netwerk- en ict-dienstverlener, dat sinds dit jaar partner is van Tour-organisator Amaury Sport Organisation (ASO). Met behulp van 'trackers' onder de zadels kan de locatie van iedere wielrenner bepaald worden (d.m.v. GPS) en andere bruikbare data verzameld worden. Zo is het ook mogelijk om zeer exact de (gemiddelde) snelheid, afstand tussen de renners, positie in de etappe en dergelijken te achterhalen. Dit levert een gigantische berg aan data op: zo zorgen de 198 renners in 22 teams samen voor 42.000 afzonderlijke geografische locaties en 75 miljoen GPS-metingen! Om de data van de renners te kunnen verwerken worden ze direct naar de cloud verstuurd en verspreid over vijf contintenten. Dit maakt het mogelijk dat er maar liefst 350 miljoen zogeheten cpu cycles  per seconde gegenereerd kunnen worden en de website in totaal 17 miljoen bezoekers (tegelijkertijd) kan huisvesten.

Een voorproefje was tijdens de eerste etappes al op Twitter te zien. Via @letourdata - inmiddels al door meer dan 14.400 volgers gevolgd - worden telkens interessante data-weetjes gedeeld. Zo won André Greipel gisteren met een sprintsnelheid van 59,58 km/h de etappe, was de gemiddelde snelheid tijdens de veelbesproken valpartij 42,03 km/h, worden er tijdens de Tour 624 gemeenten gepasseerd (568 in Frankrijk, 17 in Nederland en 39 in België) etc. Niet alleen need to know-informatie dus, maar ook veelal nice to know-feitjes.

Via de live tracking-website is het nu dus mogelijk om zelf data op te vragen van de renners. Je kan filteren op alle renners, nationaliteiten, teams of enkel de top 5. Daarnaast kun je renners tot je favorieten toevoegen, waardoor je een zelf samengesteld lijstje kan opmaken. Bijvoorbeeld van renners die je graag ziet rijden, maar ook renners die je misschien wel geselecteerd heb in je tour poule. De website is daarnaast op je tablet en mobiel goed te bekijken, waardoor het een ideale second screen  vormt tijdens het volgen van de Tour de France. Tijdens de vlakke etappes kunnen de wielerfanaten het nog doen met de informatie dat via TV wordt verspreid, maar straks als de renners eenmaal de bergen in gaan is het big data-platform van Dimension Data  hét middel om volledig op de hoogte te blijven van de koers. 

Hoe de data verzameld wordt door Dimension Data is in onderstaande video te zien.