Wimbledon financiert dak Court One met obligaties na eerder succes

De All England Lawn Tennis Club, gastheer van Wimbledon, zet wederom een bijzonder financieringsmodel in om de faciliteiten op het historische complex te moderniseren. De tennisclub legt dit voorjaar de laatste hand aan een financieringsinstrument voor de bouw van een dak op 'Court One' van Wimbledon. Waarschijnlijk gaat de Club vijfjarige obligaties uitgeven voor bijna veertigduizend euro per stuk, die de koper een recht geven op uitstekende zitplaatsen en een VIP-behandeling tijdens het toernooi.

De Club is de laatste jaren hard bezig om het sportcomplex te moderniseren en ervoor te zorgen dat er zoveel mogelijk tenniswedstrijden gespeeld kunnen worden. Vanwege de regen in Londen moeten er elk jaar veel partijen worden afgebroken of verzet naar andere dagen. Om dit te voorkomen, moet er nu ook een dak komen op ‘Court One’ van Wimbledon.

Investering verdrievoudigd

De bouw van het dak over het Centre Court is eerder op dezelfde wijze gefinancierd. Dat bleek voor diverse obligatiehouders een uitstekende investering, omdat deze obligaties ook recht gaven op prioriteit bij de tweede uitgifte, vorig jaar. Twee jaar voor de vervaltermijn verkochten zij hun investering voor een drievoud van de waarde, 90.000 pond. In principe kregen de kopers op dat moment tickets voor het Centre Court in de resterende twee jaar voor 3500 pond per dag, maar daarnaast prioriteitsrechten voor de aankoop van obligaties over de volgende termijn van vijf jaar. Als obligatiehouder krijg je de mogelijkheid de ticketrechten aan Wimbledon aanbieden om door te verkopen aan het publiek. De opbrengst kan oplopen tot tienduizend pond per toernooi.

Historie

Wimbledon heeft een lange historie met het uitgeven van obligaties. Al in 1920 haalde het 100.000 pond op voor de koop van het huidige gebouw aan Church Road en de fundering voor het bouwen van het Centre Court. En er werd ongeveer 100 miljoen pond opgehaald voor het laatste project om het Centre Court op te knappen en de bouw van het dak.

Ook in andere takken van sport in Groot-Brittannië werden project gefinancierd door middel van het uitgeven van obligaties. Zo gaf voetbalclub Arsenal begin jaren negentig obligaties uit om een nieuwe tribune in het oude stadion Highbury te bouwen.

Verenigde Staten

In de Verenigde Staten wordt veel vaker gebruikt gemaakt van gelden van fans om stadions te bouwen of te renoveren. Dat wordt meestal de “personal seat licence” (PSL) genoemd. Veel honkbal- en American Footballstadions zijn volgens dit principe tot stand gekomen, waarbij de mensen die geld hebben geschonken aan de club een luxueuze lounge seat hebben. Zo werd bijvoorbeeld ongeveer een derde van de kosten voor de bouw van het MetLife Stadium in New Jersey, dat wordt gebruikt door de Giants en de Jets, gefinancierd via PSL’s.

Nieuwe Kuip

Het is wachten totdat ook in Nederland obligaties uitgegeven gaan worden voor grote projecten. Het zou voor Feyenoord mogelijk een oplossing kunnen zijn om de problemen rond de bouw van een nieuwe Kuip op te lossen.


Foto's: Wikimedia (CC) / Daniel, Flickr (CC) Chris Bickham