You.Fo World: een nieuwe sport met een online community als sportbond

Een nieuwe sport op de markt zetten gaat niet van vandaag op morgen. Als je dan toch iets nieuws in de markt zet, waarom dan ook niet gelijk zonder traditionele structuur met bonden en verenigingen? Dat dachten ze bij het Nederlandse You.Fo, een combinatie tussen lacrosse en ultimate frisbee. Met een online community in plaats van een bond willen ze sporters meer vrijheid geven in hun sportbeoefening.

You.Fo is een kruising tussen lacrosse en ultimate frisbee. Het ontstond toen bedenker Bas Ruyssenaars op het strand met een stok een ring wegwierp, vertelt zijn collega Giel Bos. "Hij merkte dat het hefboomeffect daarbij heel leuk en interessant was. Met dat idee is hij samen met een designteam en aerodynamicaspecialisten aan de slag gegaan om tot een innovatief sportproduct te komen waarmee je de ring gecontroleerd redelijk ver kan werpen”. Op basis van dit principe is er inmiddels een sport ontwikkeld met speciale sticks om de ring te werpen en te vangen.

Studentensport

NOC*NSF omschreef de sport in 2013 als "een als allesomvattende sport met wereldwijde potentie voor sportparticipatie". In Nederland heeft de sport zich in korte tijd vooral ontwikkeld als studentensport, zegt Bos. "Studenten staan toch ook het meest open voor nieuwe sporten. Daarnaast zijn zij ook op zoek naar teamsporten met een lage instapdrempel om het te blijven doen. Daar is You.Fo ook uitermate geschikt voor."

Bos merkt nu dat het naar de markt brengen van een nieuwe sport een lange aanlooptijd heeft. "Dat is ook wel logisch, want een nieuwe sport is niet zomaar in gang gezet." De stap van You.Fo één keer spelen naar structurele beoefening is nog vrij groot, merkt Bos. "Die grijze zone moeten we overbruggen. Daarvoor zijn we op zoek naar mogelijke partners op lokaal niveau die ons daarbij kunnen helpen." Bos denkt daarbij aan onderwijsinstellingen, universitaire sportcentra of lokale combinatiefunctionarissen die de link leggen tussen sport, onderwijs en clubs.

Internationaal

Ondanks de stappen die nog gezet moeten worden, is You.Fo ook al internationaal actief. De sport wordt al in tien landen gespeeld. "Vanwege die lange aanlooptijd is het ook niet verkeerd om ook al zaadjes te planten in andere landen. Omdat we ook merken dat je niet binnen een maand een booming aantal deelnemers hebt is het goed om ook in die landen al voor naamsbekendheid te zorgen en te zoeken naar de juiste partners", zegt Bos.

 

Online community

Bij het naar de markt brengen van hun nieuwe sport, pakken Bos en Ruyssenaars het op een innovatieve manier aan. "We stappen met You.Fo af van de traditionele bureaucratische bondstructuur. Wij willen de sport zelf organiserend aanbieden, zodat de sporter zelf de controle en de vrijheid heeft om de sport te beoefenen." De You.Fo-speler sluit zich niet aan bij een vereniging of bond, maar meldt zich aan op een online community. "Dat betekent ook dat die sporter bij meerdere teams ingeschreven kan staan en dat je ook niet elke zondag om half 3 hoeft te spelen. Je hebt daarin de volledige vrijheid."

You.Fo Play Day

Voor deze innovatieve aanpak ontving You.Fo vorig jaar de Sportinnovator Aanmoedigingsprijs, waar een subsidie van 10.000 euro aan vast zat. Uit het Sportinnovator-netwerk haalde You.Fo ook een partner voor verdere samenwerking: het Beachsportstadium in Scheveningen, waar allerlei beachsporten gespeeld kunnen worden. Op 27 mei is die samenwerking zichtbaar tijdens de You.Fo Play Day, een evenement voor jong en oud in het Beachstadium. Bos: "Het leuke is namelijk dat You.fo niet alleen als teamsport beoefend kan worden maar ook als innovatief vrijetijdsspel, vergelijkbaar met frisbee."

Ga voor meer sportinnavaties naar Sportinnovator.nl