Het laatste sportmarketingnieuws: Europese topcompetities maken zich klaar voor herstart

In de week waarin in Duitsland een drive-in polsstokhoogspringen wedstrijd werd aangekondigd, lees je hier het laatste sportmarketingnieuws. Verzameling nieuws, feiten en andere opvallende zaken die de wereld van sportmarketing weer in helder perspectief zetten.

Europese topcompetities maken zich gereed voor herstart

De Bundesliga is inmiddels in volle gang, maar wanneer de andere Europese topcompetities waar van start is nog maar de vraag. De Premier League hoopt halverwege juni weer te kunnen voetballen, maar nadat zes personen (staf en spelers) positief zijn getest op het coronavirus zit de angst er bij de clubs goed in. Onder meer Troy Deeney en Danny Rose hebben zich openlijk uitgesproken tegen hervatting van de competitie. De Britse regering heeft wel groen licht gegeven en 19 juni is de beoogde startdatum.

De clubs willen het seizoen afmaken om zo de resterende tv-gelden te ontvangen. Afgaande op de presentatie van de kwartaalcijfers van Manchester United gaan de clubs er sowieso van uit dat er geld terugbetaald moet worden aan de uitzendgerechtigden. De Engelse topclub heeft hier zelf 24,5 miljoen dollar voor opzij gezet. Overigens deed de Britse minister van Cultuur een oproep om de wedstrijden op het open net uit te zenden.

LaLiga en Serie A

In Spanje en Italië zijn clubs de training inmiddels ook weer in training. LaLiga hoopt de competitie op 12 juni te kunnen hervatten met de derby tussen Real Betis en Sevilla. De plannen van de Spaanse bond zijn wel afhankelijk van de autoriteiten.

In Italië is er nog veel onduidelijkheid. De Italiaanse voetbalbond heeft in ieder geval bekendgemaakt dat het seizoen in de Serie A verlengd wordt tot 20 augustus. Op 28 mei zou er definitief een knoop doorgehakt moeten worden dit seizoen. Een plan b met play-offs behoort naar verluidt ook tot de opties als het afwerken van alle resterende wedstrijden niet mogelijk is.

NOC*NSF, Nederlandse Loterij en gezondheidsfondsen bundelen krachten

NOC*NSF en twintig Nederlandse gezondheidsfondsen hebben de krachten gebundeld en een forse ambitie voor de toekomst uitgesproken: Nederland heeft in 2040 de gezondste generatie van de wereld. Zowel fysiek, als sociaal en mentaal. De Gezonde Generatie, zoals deze bundeling van krachten heet, wordt mogelijk gemaakt door Nederlandse Loterij.

Als Nederland doorgaat op de huidige weg dan is volgens het RIVM over twintig jaar meer dan de helft van de Nederlanders chronisch ziek. Dat tij willen twintig gezondheidsfondsen keren en daarvoor hebben zij als doel om in 2040 de gezondste jeugd ter wereld te hebben in Nederland. In de aankomende periode wordt een concreet programma ontwikkeld waarin de kracht van de twintig gezondheidsfondsen, NOC*NSF en Nederlandse Loterij wordt gebundeld voor een gezonde actieve leefstijl. In deze samenwerking worden onder meer aansprekende sporters met en zonder beperking vanuit TeamNL ingezet om alle jongeren te inspireren, belonen, helpen en motiveren om het beste uit zichzelf te halen en hun dromen na te jagen.

Ruim 1 miljard euro verlies door minder bewegen tijdens coronacrisis

Doordat een groot deel van de Nederlanders door de coronamaatregelen minder is gaan bewegen, is de coronacrisis een gezondheidscrisis met ongekende economische implicaties. Dat stelt sporteconoom Jelle Schoemaker van Hogeschool Arnhem-Nijmegen in een impactstudie naar de veranderingen in beweeg- en sportgedrag tijdens de coronacrisis, zo schrijft Sport & Strategie. Schoemaker berekende dat in de eerste zes weken van de maatregelen ruim 1,41 miljard euro verloren is gegaan aan het achteruit gaan van de kwaliteit van leven en het toenemen van de zorgkosten. Hij heeft daarnaast gekeken naar de impact en risico’s van het versoepelen van de maatregelen. "Volgens ons onderzoek mogen versoepelingen niet meer dan 380 sterfgevallen per week veroorzaken. Wanneer dat wel het geval is, dan zijn we als samenleving erbij gebaat dat de maatregelen weer aangescherpt worden omdat dan de gezondheid impact van de overledenen die van de sporters overstijgt."

‘Sportsponsoring daalt met 37% naar 28,9 miljard dollar’

De wereldwijde uitgaven aan sportsponsoring dalen als gevolg van de coronacrisis met 37% van $46,1 miljard in 2019 naar $28,9 miljard in 2020. Dat verwacht het internationale sportmarketingbureau Two Circles. Met name de bestedingen door de financiële dienstverleners dalen volgens het bureau fors met 45% ($5,7 miljard). Tot de uitbraak van het coronavirus was deze sector de grootste branche wat betreft sportsponsoring met een aandeel van 27,3% in 2019 ($12,6 miljard). Ook de auto-industrie, energiebedrijven en luchtvaartmaatschappijen, alle drie hard geraakt door de corona-pandemie, zullen inleveren op het gebied van sportsponsorrechten.

Na succes van The Last Dance maakt ESPN serie met Tom Brady

De documentaire The Last Dance over het laatste jaar van Michael Jordan bij de Chicago Bulls, heeft al direct navolging gekregen in een andere sport. ESPN gaat namelijk een serie maken over Tom Brady. In negen afleveringen wordt met de quarterback teruggeblikt op alle negen Super Bowls en de weg daarnaartoe, die hij speelde met de New England Patriots. Brady wordt beschouwd als de beste quarterback in de NFL aller tijden. Hij heeft meer kampioenschappen achter zijn naam staan dan welke andere spelers dan ook.

Hazard maakt contractverlenging bondscoach België bekend via FIFA

De Belgische voetbalbond bracht het nieuws over de contractverlenging van bondscoach Roberto Martinez op een wel heel bijzondere manier naar buiten. Tijdens een potje FIFA van aanvoerder Eden Hazard maakte de aanvaller bekend dat de Spaanse trainer zijn verbintenis bij de Rode Duivels heeft verlengd.

Headerfoto: Vlad1988 / Shutterstock.com