Bijna twee derde Nederlanders gaat Olympische Winterspelen volgen

De Olympische Winterspelen gaan vrijdag 4 februari officieel van start. Nederland wordt door 42 sporters in 7 verschillende sporten vertegenwoordigd. Het grootste aantal atleten uit ons land is actief in het schaatsen en shorttrack. Dit zijn dan ook de meest populaire sporten voor Nederlanders om te volgen tijdens de Spelen. Een groot deel van Nederland volgt het nieuws uit Peking op de voet, want bijna twee derde van de Nederlanders is van plan het ruim twee weken durende sportevenement te gaan volgen. Dat blijkt uit onderzoek van onderzoeksbureau Markteffect in samenwerking met Sponsorreport.

Meer dan de helft van Nederland (64%) is van plan de Olympische Winterspelen te gaan volgen in afwachting van de Nederlandse successen. Het zijn voornamelijk de mannen die de Spelen gaan volgen; 72% van de mannen tegenover 56% van de vrouwen geeft aan van plan zijn de Olympische Winterspelen te volgen.

De meest populaire sporten voor Nederlanders om te volgen zijn langebaanschaatsen en shorttrack. Zo geeft 53% aan het langebaanschaatsen te gaan volgen en 36% shorttrack. Ook hier zijn het de mannen die voornamelijk van plan zijn de sporten te gaan volgen.

Kunstschaatsen is de enige olympische sport waar meer vrouwen (38%) dan mannen (15%) van plan zijn om het te gaan volgen. De minst populaire sporten om tijdens de Winterspelen te volgen zijn Noordse combinatie (8%) en curling (8%).

Medaillekansen

Tijdens de Olympische Winterspelen van 2018 zijn er door 31 atleten, uitkomend op vier verschillende sporten, 20 medailles gewonnen. Het ging om acht keer goud, zes keer zilver en zes keer brons. Voor wat betreft de medaillekansen voor de Spelen in China, durft niet iedereen een voorspelling te doen. Degene die zich er wel aan gewaagd hebben, gaven een gemiddelde van 16 medailles voor de Nederlandse atleten. Overigens is de verwachting van Sportdatabureau Nielsen’s Gracenote dat Nederland wederom 20 medailles gaat pakken: acht gouden, tien zilveren en twee bronzen exemplaren.

Onderzoeksverantwoording

Het onderzoek is uitgevoerd door onafhankelijk onderzoeksbureau Markteffect in januari 2022 onder een representatieve steekproef van 1.006 Nederlandse respondenten.

Wil je op de hoogte blijven van de sportprestaties op de Spelen? Bekijk dan ons media-overzicht waarin uitgebreid staat beschreven hoe je de Winterspelen kunt kijken en volgen.

Lees ook de column van Dönüs Coban. Zij vindt de Spelen een uitgelezen kans aan om de mensenrechtenschendingen in China aan te kaarten. Maar het IOC, sponsors en atleten houden zich uit angst voor represailles angstvallig stil.

Headerfoto: testing / Shutterstock.com