Deze innovaties brengen olympisch goud dichterbij voor Nederlandse schaatsers

De Olympische Winterspelen beginnen op vrijdag 4 februari. Een dag later staan met de 3.000 meter voor de vrouwen en de gemengde aflossing bij het shorttrack al de eerste schaatswedstrijden op het programma. Met behulp van verschillende innovaties hopen de Nederlandse schaatsers een voordeel te hebben ten opzichte van de concurrentie. Hoe een windtunnel met zeepbubbels, een schaatspak met een hybride onderbeen en trainen in een hoogtekamer het verschil kunnen maken in Peking.

Ring of Fire

Een mobiele windtunnel gevuld met kleine zeepbellen van helium. In tegenstelling tot een statische windtunnel, gaat de schaatser met hoge snelheid door de tunnel en brengt zo de zeepbellen in beweging. Laserstralen lichten de bubbels aan en high-speed camera’s brengen de exacte luchtstroom rond de bewegende sporter in beeld. Een ideale lichaamshouding betekent de minste luchtweerstand.

Meetschaats

De Meetschaats, winnaar van de Nationale Sportinnovator Prijs 2020, levert coach en schaatsers feedback over de techniek van de schaatsbeweging en geeft via sensoren gedetailleerd inzicht in het samenspel tussen voet, ijs en schaats.

Hoogtekamer voor relay-shorttrackers

Een hoogtekamer is op zich niet nieuw. Shorttrackers die een loodzware sprinttraining in een hoogtekamer doen wel. Op basis van wetenschappelijke kennis heeft de nationale shorttrack selectie van Jeroen Otter een innovatieve trainingsmethode uitgeprobeerd in de hoogtekamer. Mogelijk brengt dit de shorttrackers net dat beetje extra voor meer medailles.

Aerodynamische schaatspakken

Elke Olympische cyclus wordt er hard gewerkt aan de meest aerodynamische pakken. De Olympische schaatspakken zijn gemaakt van stoffen met de minste luchtweerstand. De innovatie zit deze keer met name in het hybride onderbeen waarin verschillende materialen gecombineerd worden.

Coach in control

Een online dashboard waarmee informatie over de trainingsbelasting van een schaatser op een effectieve en toegankelijke manier wordt doorvertaald naar de juiste trainingsaanpassingen. Een unieke tool om de balans tussen belasting en belastbaarheid te monitoren. Met kennis uit de topsport, die binnenkort ook toepasbaar is in de breedtesport.

Big-data analyse

Het Sport Data Center identificeert trends in grote datasets en probeert uitschieters in prestatie te verklaren en te voorspellen. Door een langdurige samenwerking met Jumbo-Visma topcoach Jac Orie en een sterke dataset van topschaatsers is er unieke kennis ontstaan die individueel toepasbaar is en kan bijdragen aan de medaillekansen. De kennis wordt onder andere gebruikt voor het bepalen van een ideale taper periode (de laatste dagen/weken voor een wedstrijd) of de beste timing voor zware trainingen.

Kijk voor meer informatie over de sportinnovaties op de website van Sportinnovator.

Wil je op de hoogte blijven van de sportprestaties op de Spelen? Bekijk dan ons media-overzicht waarin uitgebreid staat beschreven hoe je de Winterspelen kunt kijken en volgen.

Lees ook de column van Dönüs Coban. Zij vindt de Spelen een uitgelezen kans aan om de mensenrechtenschendingen in China aan te kaarten. Maar het IOC, sponsors en atleten houden zich uit angst voor represailles angstvallig stil.

Headerfoto: TU Delft