Gecombineerd Para EK wacht op financiering vanuit overheid: 'Pak die kans!'

In augustus 2023 wordt in Rotterdam een groot multiparasportevenement georganiseerd. Maar met ruim een jaar te gaan is er nog steeds geen duidelijkheid over de precieze vorm waarin de European Para Championships gaan plaatsvinden. Initiatiefnemers Eric Kersten (Team TOC) en Raymon Blondel (NOC*NSF) geven in een interview met vakblad Sport & Strategie aan dat ze nog wachten op de financiering vanuit het ministerie van VWS.

Iets meer dan een jaar geleden werd met trots aangekondigd dat Rotterdam Ahoy ging dienen als hub voor het eerste gecombineerde Europees kampioenschap voor tien paralympische sporten. Het nieuwe multisportevenement kon rekenen op veel enthousiasme in zowel de sportwereld als bij de overheid.

Maar om de Europese Para Kampioenschappen in de oorspronkelijk bedachte vorm te organiseren is geld nodig; 30 à 35 miljoen euro. Organisator Eric Kersten en Raymon Blondel van NOC*NSF hopen dat het ministerie de helft van de begroting voor haar rekening zal nemen. Alleen als zo een bodem in de financiering is gelegd, gaat het volgens Kersten lukken om ook andere overheden en commerciële partners en sponsors over de streep te trekken en mee te investeren. Kersten: “Door de hoge kosten van vervoer van atleten en hun materialen en de aanwezigheid van veel begeleiders, trainers en coaches is een Paralympisch kampioenschap van dit type duurder dat een doorsnee topsportevenement. Zeker als er 10 sporten tegelijk plaatsvinden en er 1.500 atleten naar Rotterdam komen.”

'De paralympische sport verdient meer dan een aantal losse EK’s waar niemand komt kijken'

Eric Kersten (Team TOC)

Volgens Blondel was meteen duidelijk dat een bijdrage van VWS noodzakelijk was om het evenement goed van de grond te krijgen. “Het evenement is commercieel moeilijk te bedruipen, de paralympische sport trekt nog geen immense toeschouwersaantallen en er zijn nog geen commerciële of mediarechten in de markt waarmee je de kosten kunt dekken.”

Impact en commerciële mogelijkheden

Het European Para Championship moet de parasporten een niet eerder vertoond groots podium geven. Kersten: “De paralympische sport verdient meer dan een aantal losse EK’s waar niemand komt kijken. Door een bundeling te maken creëer je impact en commerciële mogelijkheden en kun je er een topsportevenement van maken, dat in omvang en allure alleen de Paralympische Spelen voorrang hoeft te verlenen.”

Om het spektakel te verhogen en de paralympische sport nog meer naar het publiek te brengen, wil Kersten de finalewedstrijden van een aantal onderdelen laten plaatsvinden in (overdekte) outdoor centre courts in het centrum van Rotterdam. "Zo deden we het ook bij de WK Handboogschieten in 2019 in Den Bosch, en dat was een waanzinnig succes. De tribunes zaten stampvol en de feedback van atleten, publiek en pers was geweldig.”

Gidsland

Alle mooie plannen ten spijt, is er door de nieuwe minister van Sport Conny Helder nog geen beslissing genomen over de subsidie van 15 miljoen euro die nodig is voor het evenement. De tijd begint echter te dringen, geven Kersten en Blondel aan. “Ik ben positief over de afloop, vooral gezien ook het feit dat er juist de laatste jaren veel is veranderd op het gebied van inclusie en de publieke waardering voor paralympische topsport. Het evenement biedt Nederland alle kans om écht gidsland te zijn. Als je dat werkelijk belangrijk vindt, als je dat werkelijk wilt, dan moet je het ook laten zien! Ik zou zeggen: overheid, pak die kans”, zegt Blondel.

Ook als er geen overheidssteun komt gaat het evenement door, verzekert Kersten. “Maar dan in uitgeklede vorm, dan wordt het niet het evenement dat mij, NOC*NSF en het ministerie van VWS voor ogen stond.”

Blondel: “Er moet duidelijkheid komen voor het zomerreces, langer kun je er niet mee wachten. Alle andere partijen, de gemeente Rotterdam, commerciële partners en sponsors, wachten af. Men kijkt naar elkaar. Iemand moet knikken. Als de overheid knikt, knikt iedereen mee. Als dat niet gebeurt is het heel ongemakkelijk wachten op elkaar.”

Wil je het hele interview lezen? Bestel het vakblad Sport & Strategie dan als losse editie. Nooit meer een nummer missen? Word dan abonnee!