Active Esports Arena in SX Eindhoven brengt gaming en sport bij elkaar

Je eigen lichaam gebruiken om een game te spelen en virtuele punten te scoren. Dat is in het kort Active Esports. In Eindhoven is woensdag de eerste Active Esports Arena ter wereld geopend. PSV is een van de partners van dit initiatief en wil op deze manier bijdragen aan de vitaliteit van een nieuwe generatie.

Exodus Burned is een innovatieve game waarbij spelers hun hele lichaam moeten gebruiken om punten te scoren in de virtuele wereld. Zo kan het dat je middenin de film ReadyPlayerOne van Steven Spielberg staat. Nieuwe slimme software en een hightech harnas maken je lichaam voor even de controller. Exodus Burned, ontwikkeld door Pillow’s Willow VR Studios, is als ‘uitje’ te spelen, maar je kunt het ook intensief spelen. Er zijn zelfs al plannen om een groot toernooi met voetbalploegen te organiseren en daarna een competitie te starten.

Tijdens de opening in het SX-gebouw in Eindhoven sprak onder meer Frans Janssen, commercieel directeur van PSV. De Eindhovense topclub is één van de partners van dit initiatief. “PSV is een samenwerking met de Active Esports Arena aangegaan, omdat wij willen bijdragen aan de vitaliteit van de nieuwe generatie. Deze generatie is lastig te bereiken via traditionele kanalen. Ze zijn geïnteresseerd in games en esports, daar kunnen wij ze treffen”, geeft Janssen aan. “Gamen hoeft niet per se ‘zitten voor een scherm te zijn’, dat zien we met Exodus Burned. Je hebt als speler bij wijze van spreken niet eens in de gaten dat je best wel intensief aan het bewegen bent, omdat je volledig in de virtuele wereld opgaat.”

Nieuwe initiatieven voor fans en gamers ontwikkelen

Exodus Burned bevat elementen van diverse sporten en strategie. Door verschillende moeilijkheidsgraden heeft iedereen op zijn of haar niveau een leuke ervaring. De samenwerking tussen de genoemde bedrijven biedt alle partijen de mogelijkheid om nieuwe initiatieven voor fans en gamers te ontwikkelen onder de noemer Active Esports. Hiermee spelen ze in op de sociaal maatschappelijke doelstelling van PSV om mensen te stimuleren meer te bewegen. Eerder werkten beide partijen al samen aan evenementen zoals de PSV FAN-dag en de lancering van het 5G pilot project van Gemeente Eindhoven.

Vrijheid en lenigheid

"Deze innovatie brengt de wereld van esports/gaming in één klap ontzettend dicht bij de wereld van sport. Je wordt tot op het bot uitgedaagd zodat je jezelf iedere keer wil verbeteren. En dat allemaal met je eigen lichaam en skills in een andere virtuele wereld. Waar VR meestal een 'einzelgänger-ervaring' was (alleen in je bril en je kon het niet delen, red.) of een ervaring die werd geremd door kabels of computers op je rug, kent deze vorm volledige vrijheid en lenigheid”, zegt Esports Director van SportsCloud, Robin Sweegers. “We hebben het nu over de sportbranche in Nederland, maar ook andere branches zoals gaming, zorg en tech gaan hier heel veel plezier aan beleven.”

De Active Esports Arena in Eindhoven, een samenwerking van onder meer SportsCloud, Triple Double en PSV, is de eerste arena ter wereld die is geopend.