Datavisualisatie helpt jurering en fanbeleving bij NK BMX Freestyle

Tijdens het NK BMX freestyle in Eindhoven half december werd er voor het eerst met sensoren getest om de prestaties van BMX’ers live te volgen. Het doel hiervan was om de mogelijkheden van het automatiseren van jurytaken te onderzoeken. Ook voor het publiek is het van toegevoegde waarde, omdat sensoren diverse soorten data verzamelen welke werden geprojecteerd op een groot scherm.

CLEVER⁰FRANKE, Urban Sports Performance Centre en Area51 testen gedurende het NK met sensoren om de performances van BMX’ers live te volgen. De wens was om criteria als bijvoorbeeld de hoogte van de sprongen, het gebruik van het parcours en de verscheidenheid aan tricks te beoordelen op basis van verzamelde data. Allemaal belangrijke aspecten voor de jury.

Team Innovatie van de KNWU ging in samenwerking met het Urban Sports Performance Centre – dat zich voornamelijk bezig houdt met innovatie binnen urban sports – op zoek naar een manier om de benodigde data te verzamelen. Samen met Pozyx – gespecialiseerd in object positionering – hebben zij sensoren en een netwerk van positiemeters gemonteerd. Deze positiemeters dienden om de bewegingen van het fietsframe en het stuur te traceren.

Toegevoegde waarde publiek

Niet alleen de jury heeft profijt van de innovatieve technieken, maar ook voor het publiek is het van toegevoegde waarde. De sensoren verzamelen namelijk diverse soorten data welke werden geprojecteerd op een groot scherm. Zo ziet het publiek door middel van een live visualisatie bijvoorbeeld het baangebruik, de snelheden en de hoogte van de sprongen.

Nieuwe kant sport laten zien

"We willen een nieuwe kant van de sport laten zien, die de bezoekers meeneemt in het perspectief van de BMX-rijders. Zo krijgen toeschouwers beter inzicht in de prestaties van de BMX’ers en ervaren zij de spanning, energie en adrenaline van de sport beter. We zijn enorm blij dat we het voor elkaar hebben gekregen om ons idee te kunnen realiseren. Of dit uiteindelijk ook echt de jury gaat vervangen? Nee, dat denk ik niet. Wel kan het als belangrijk hulpmiddel fungeren voor de jury. De verzamelde statistieken helpen bij het beoordelen van bepaalde criteria", vertelt Pim Postel van Team Innovatie van de KNWU.

Headerfoto: KNWU