Geavanceerde simulators moeten autosport toegankelijker maken voor jongeren

Simracen heeft de laatste jaren snel aan populariteit gewonnen. De prestaties van Max Verstappen en de opkomst van esports spelen hierin een belangrijke rol. Om jongeren de kans te geven hun talent te etaleren gaat de Stichting Dutch Simrace Academy volgend jaar met mobiele trailers met F1 simrace-simulators door Nederland trekken. Het doel? Jonge racetalenten scouten en hen gratis begeleiden naar een professionele carrière in esports of de echte racewereld.

“Onze ultieme droom is de nieuwe Max Verstappen op te leiden en af te leveren”, stelt initiatiefnemer en voorzitter Max Cools. Zijn beoogde academie is een wereldprimeur. Nergens ter wereld bestaat er nog een mobiele ruimte van deze omvang met dergelijke geavanceerde simulators. Daarop wordt het racen in de Formule 1 zo reëel mogelijk nagebootst. De afstelling van stuur, pedalen en schermen is bijvoorbeeld hetzelfde als in de simulatoren die F1-coureurs gebruiken om nieuwe racecircuits te verkennen en de auto af te stellen.

“Je moet de weerstand van de echte weg voelen. Coureurs moeten in extreme gevallen 100 kilo kunnen drukken. Als je op de simulator meekan in dit soort races, is de stap naar de echte raceauto klein. De techniek is namelijk goed vergelijkbaar”, legt Cools uit.

Talenten eruit pikken

Mede door de prestaties van Max Verstappen is simracen enorm populair onder jongeren. “Je merkt ook dat veel jongeren er aanleg voor hebben”, vertelt Cools. “Met onze academie willen we de sport beter toegankelijk maken en tegelijk de talenten eruit pikken. Er zijn al genoeg voorbeelden van esports-coureurs die de stap naar de echte weg hebben gemaakt. Ook hebben de meeste F1-teams tegenwoordig een eigen simraceteam. Daar zouden onze talenten ook aan de bak kunnen, al beseffen we dat van de duizenden jongeren die zich bij ons aanmelden het grootste deel zal afvallen.”

Financiering

De stichting wil volgend jaar de weg op met uitklapbare trailers die gemiddeld tien dagen op een bepaalde plek in Nederland komt te staan. Ze werkt daarvoor al samen met diverse gemeenten en jongerenorganisaties. Maar om alle kosten te kunnen dekken en de academie gratis te kunnen aanbieden, is meer geld nodig. De stichting heeft in samenwerking met verloterij.nl een loterij opgezet. Met de verkoop van de tickets en de steun van sponsors en het bedrijfsleven wil de academie het streefbedrag van 1miljoen euro ophalen.

Headerfoto: Stichting Dutch Simrace Academy