Nieuw Nederlands sport-tech-fonds wil scale-ups helpen groeien

Technologie speelt een steeds grotere rol in de sportwereld. Data worden verfijnder en nog beter toepasbaar, mediarechten winnen mede dankzij nieuwe platforms aan waarde en de esports-markt is uitgegroeid tot een miljardenindustrie. Het onlangs gelanceerde Dutch Sport Tech Fund richt zich als eerste fonds exclusief op de sport-tech markt.

Het Dutch Sport Tech Fund combineert kennis van- en ervaring met sport en schaalbare technologie. Het fonds is van plan om jaarlijks in vijf tot tien sport-tech-bedrijven te investeren. Mark Snijders, CEO van het Dutch Sport Tech Fund: “We ondersteunen scale-ups met middelen, kennis en ons netwerk. Zo zorgen we ervoor dat Nederland vooroploopt op gebied van sport-tech en leveren we een bijdrage aan een beter sportklimaat. We richten ons initieel op bedrijven in esports, bedrijven die zich richten op content en data van sporters en platformen die mensen (samen) laten sporten.”

De markt voor sport-tech zou in 2030 een waarde vertegenwoordigen van 50 miljard dollar, becijferde Drake Star Partners. Volgens Snijders is de markt zich steeds meer bewust van de mogelijkheden van data. “Het uitgeven van content zorgt bijvoorbeeld voor een directe relatie tussen sporter of club en de fans, waarmee nieuwe verdienmodellen ontstaan. Ook vallen de prestaties van sporters beter te meten en voorspellen dankzij data. Het is dan ook geen wonder dat steeds meer bonden, clubs en sporters openstaan voor innovatie.”

Snijders ziet ook veel potentie in esports. “Dankzij de opkomst van platformen als Twitch en YouTube Gaming groeit de esports-markt volgend jaar naar een omzet van drie miljard. Wij hebben het netwerk en de expertise in huis om deze kansen te benutten. Als je er langer over nadenkt, is het eigenlijk best raar dat er nog geen fonds voor deze groeimarkt was.”

Marianne Timmer en Aron Winter

Diverse bekende sporters en ondernemers zijn bij het fonds betrokken. In de Raad van Advies nemen onder meer schaatsster Marianne Timmer, oud-Oranje hockeydames-coach Roelant Oltmans, Frank Barendse (directeur SPEC) en Bert Oosterloo (oud PWC-partner) zitting. Ambassadeur van het Dutch Sport Tech Fund zijn onder meer Stanley Menzo, Aron Winter en Willy van der Kerkhof.

Headerfoto: Shutterstock.com