Samsung FastFrame geheime wapen van BMX’ers op Spelen

Technologie en innovatie maken steeds vaker het verschil in topsport. Met nog ruim een maand tot de Zomerspelen in Tokio presenteerde Samsung onlangs het geheime wapen dat BMX’ers Niek Kimmann en Judy Baauw aan een medaille in Japan moet helpen. Het Samsung FastFrame levert door ingebouwde technologie direct essentiële data om de start te perfectioneren.

Nadat Samsung in 2018 al het SmartSuit voor shorttrackers Sjinkie Knegt en Suzanne Schulting lanceerde, komt het technologiebedrijf nu met een innovatie voor de Nederlandse BMX’ers. Om goud te winnen in het BMX, is de perfecte start essentieel: 70% van de races wordt in de eerste 9 meter gewonnen. Daar speelt het speciale frame op in. Kimmann en Baauw hebben de afgelopen maanden op Papendal op hun start kunnen trainen en zo hun medaillekansen vergroot.

Het Samsung FastFrame geeft exacte data door over de drie belangrijkste elementen bij de start: de reactiesnelheid, de kracht die uitgeoefend wordt op de pedalen en de hoek waarin de fiets staat op de startheuvel. Via een app krijgen bondcoaches Raymon van Biezen en Rob van den Wildenberg in real-time de gegevens binnen. Zo kunnen zij atleten Kimmann en Baauw coachen op aspecten die je met het blote oog niet ziet.

"De informatie uit het FastFrame is ontzettend waardevol en biedt ons een belangrijke voorsprong op alle concurrentie"

Raymond van Biezen (Bondscoach TeamNL BMX'ers)

Kleinste details

“Als Olympisch partner kijken wij hoe onze kennis en expertise op het gebied van technologie kan bijdragen aan Nederlandse topprestaties tijdens de Olympische Spelen,” zegt Gerben van Walt Meijer, Marketing Manager Mobile van Samsung Nederland. “In 2018 hielpen we shorttrackers Suzanne Schulting en Sjinkie Knegt aan Olympisch goud en zilver met het Samsung SmartSuit. Dit jaar gaan we voor niets minder voor BMX’ers Niek en Judy met het Samsung FastFrame.”

Bondscoach Van Biezen schetst het belang van de innovatie van Samsung. “70% van de races wordt gewonnen in de eerste 9 meter. Het gaat dus echt om de kleinste details. Met de technologie van het Samsung FastFrame zien we bijvoorbeeld precies hoeveel kracht Niek zet bij de start of dat Judy betere resultaten neerzet wanneer zij begint met haar linkervoet voor. Deze informatie is ontzettend waardevol en biedt ons een belangrijke voorsprong op alle concurrentie.”

Nieuwe invulling aan sponsoring

Tweevoudig wereldkampioen Niek Kimmann: is eveneens enthousiast “Het is bijzonder om op zo’n detailniveau feedback te krijgen over je prestaties. Het blijkt bijvoorbeeld dat mijn krachtigste start niet per se de snelste was. Dat ging tegen mijn gevoel in, maar helpt enorm bij het werken aan de perfecte start. Goud voelt dan weer een stapje dichterbij.”

Met het speciale Samsung FastFrame geeft Samsung een nieuwe invulling aan sponsoring: met behulp van innovatie draagt het merk actief bij aan de prestaties van sporters. Samsung Benelux sponsort Kimmann en Baauw in aanloop naar de Olympische Zomerspelen in Tokio en heeft daarom in samenwerking met de BMX’ers van TeamNL de bijbehorende applicatie ontwikkeld.