Het laatste sportmarketingnieuws: Hamilton en Serena Williams steunen bid om Chelsea te kopen

In dit liveblog houden we je op de hoogte van het laatste sportmarketingnieuws. Een verzameling nieuws, feiten en andere opvallende zaken die de wereld van sportmarketing weer in helder perspectief zetten.

In dit nieuwsoverzicht:

  • Lewis Hamilton en Serena Williams steken miljoenen in bid om Chelsea te kopen
  • QR-codes in plaats van rugnummers voor American football-team in VS
  • NLsportraad: 'maak van sport en bewegen eerste levensbehoefte'
  • Bekende voetballers handelen via Sorare in NFTs

Lewis Hamilton en Serena Williams steunen bid om Chelsea te kopen

Lewis Hamilton en Serena Williams hebben zich aangesloten bij een investeringsgroep die Chelsea wil kopen. De twee atleten stoppen miljoenen in een bid van Martin Broughton.

  • Zowel Hamilton als Williams is naar verluidt bereidt om 10 miljoen pond (12 miljoen euro) te investeren in het bid van Broughton. De Brit is een bekende zakenman die in het verleden kortstondig voorzitter was van Liverpool.
  • Williams is ook al actief als investeerder in de recent opgerichte voetbalclub Angel City FC, dat uitkomt in de National Women's Soccer League. Opvallend is dat Hamilton bekendstaat als supporter van Arsenal, een rivaal en stadgenoot van Chelsea.

De achtergrond:

  • Naar verwachting ligt de verkoopprijs van Chelsea rond de 4 miljard euro. Er zijn nog drie partijen in de race. Naast het bid van Broughton – waar ook onder meer Josh Harris en David Blitzer, eigenaren van de NBA-formatie Philadelphia 76ers bij betrokken zijn - gaat het om een groep geleid door Boston Celtics mede-eigenaar Steve Pagliuca en een consortium onder leiding van Tedd Boehly, eigenaar van de Los Angeles Dodgers en Lakers.
  • Roman Abramovich liet begin maart weten dat hij Chelsea gaat verkopen. De positie van de Rus stond onder druk vanwege de door zijn land ontketende oorlog in Oekraïne.

American football-team in VS ruilt rugnummers in voor QR-codes

Het American football-team van de Universiteit van Central Florida (UCF) speelde afgelopen weekend een wedstrijd met QR-codes op het tenue in plaats van rugnummers.

  • De QR-codes staan groot afgebeeld op de ruggen van de spelers op hun naam. Wanneer de QR-code wordt gescand kun je op de site van UCF een korte biografie over de betreffende speler lezen.
  • Vorig jaar speelde het team al met Twitter-namen op het shirt in plaats van de eigen achternamen.

NLsportraad pleit ervoor sport en bewegen eerste levensbehoefte te maken

In een brief aan minister Ernst Kuipers van VWS roept de Nederlandse Sportraad de overheid op om van sport en bewegen een eerste levensbehoefte te maken. De urgentie van de bewegingsarmoede vraagt volgens de NLsportraad een verschuiving van gezondheidsbevordering naar gezondheidsbescherming. Bij die aanpak worden burgers actief door de overheid beschermd tegen ongezond leven.

  • In de brief valt onder meer te lezen dat bewegingsarmoede het grootste gezondheidsprobleem van de 21ste eeuw is. “Daarom moeten we vooruitkijken én onmiddellijk actie ondernemen. Virologen voorspellen namelijk dat er weer nieuwe pandemieën komen. Het is de rol van de overheid om de Nederlandse bevolking daartegen te beschermen, en sporten en bewegen zijn een essentieel onderdeel van deze bescherming."
  • "Het kabinet erkende eerder al dat sport en bewegen een cruciale functie hebben voor de gezondheid van mensen. De raad roept u op om uw rol op te pakken en het verschil te maken voor de gezondheid van Nederland”, schrijft NLsportraad-voorzitter Michael van Praag aan de minister.

Lees meer op sportenstrategie.nl.

Bekende voetballers handelen via Sorare in NFTs

De handel in NFTs heeft de afgelopen twee jaar een vlucht genomen, ook in de sportwereld. Nu blijkt uit onderzoek van BNR dat bekende voetballers van onder meer Ajax digitale voetbalplaatjes van zichzelf en teamgenoten kopen en verkopen via het populaire platform Sorare.

  • BNR kwam erachter dat spelers als Daley Blind, Davy Klaassen, Kenneth Taylor, Calvin Stengs en Sébastien Haller voor tienduizenden euro's aan voetbalplaatjes in hun bezit hebben. De handel in kaartjes door enkele Ajax-spelers voorafgaand aan de bekerfinale leidde tot speculaties dat de voetballers handelden met voorkennis over de opstelling van de wedstrijd tegen PSV.
  • Via Sorare kunnen gebruikers handelen in digitale voetbalplaatjes van spelers die soms meer dan een miljoen euro waard zijn. De plaatjes nemen in waarde toe als een speler goed presteert. De Ethereum-blockchain wordt gebruikt om vast te leggen wie de eigenaar is van een bepaalde digitale kaart en de blockchain garandeert de digitale zeldzaamheid van de kaart.

Reacties:

  • De KNVB laat via een woordvoerder weten: “We volgen deze ontwikkelingen op de voet. Over het handelen in NFTs (met of zonder voorkennis) staat nog niets opgenomen in het tuchtrecht van de KNVB.”
  • “De groeiende handel in NFTs rondom sport staat bij ons op de radar”, zo meldt de Kansspelautoriteit.

Sorare werd in 2018 opgericht in Frankrijk en groeide in korte tijd uit tot een bedrijf met een waarde van zo’n 4 miljard euro. Het platform sloot sinds de oprichting contracten af met veel clubs en competities, waaronder de Eredivisie.

Headerfoto: cristiano barni / Shutterstock.com