Squashdames toch naar het WK met behulp van eigen crowdfundingactie

De Nederlandse squashdames vonden hun eigen weg naar het WK in Parijs via een crowdfundingactie onafhankelijk van de Squash Bond Nederland (SBN). Door middel van de campagne "Road to Paris" probeerden de squashsters ruim €10.000,- bij elkaar te krijgen. En dit lukte door steun van een honderdtal squashliefhebbers en hoofdsponsor Sportunity en shirtsponsor Jasno. Is dit hoe de toekomst van de sport en topsportcultuur er straks uitziet met het zware weer waar veel sportbonden zich nu in bevinden?

Milja Dorenbos, Milou van der Heijden, Natalie Grinham, Sanne Veldkamp en Tessa ter Sluit lieten zich niet kennen toen ze van de SBN hoorden dat er onvoldoende middelen waren om hen naar het WK te sturen. Deze dames werden op het laatste EK nog derde en met ook Nathalie Grinham, de voormalig nummer twee van de wereld in hun gelederen, was deze mededeling een enorme verrassing. Echter besloten de dames gelijk tot actie over te gaan.

Eén van de speelsters sloot een persoonlijke lening af om in ieder geval de inschrijfkosten te voldoen en de plek van de squashdames op het WK vast te leggen. Ze waren ervan overtuigd dat ze wilden gaan, het enige wat restte was €10.000,- om daar te kunnen slapen, trainen, eten en de oranje kleuren te kunnen dragen. Veel meer wensten dames ook niet en met Nathalie Grinham als spelend coach was dat ook hun begeleiding waar ze het mee gingen doen.

"Door nieuwe vormen en bewegingen die we in de sport zien, verliezen de sportbonden steeds meer hun grip op die topsporter die hen moet vertegenwoordigen"

Begin september startten de squashdames hun actie "Road to Paris", waarbij ze voor iedere €10,- een kilometer dichter bij Parijs en dus het WK wilden komen. Uiteindelijk moest er 1035 kilometer afgelegd worden om in Parijs te kunnen spelen. Dit lukte en vandaag staan ze dan te spelen op het WK! Dit alles dankzij ludieke acties, clinics, foto’s en enkele partners die hen hierbij helpen. "Geweldig om te zien, dat we eigenlijk in zo’n korte tijd zoveel steun van verschillende partijen en squashliefhebbers krijgen en we dit bedrag bij elkaar hebben kunnen halen! Tevens ontzettend mooi wat dit ook voor ons als team heeft betekend", aldus de squashdames.

"Een team dat derde wordt op het EK moet toch gewoon naar het WK?!", vond Niels Schut, de founder van Sportunity. "Nadat we hoorden dat deze dames niet naar het WK konden door de financiële moeilijkheden bij de squashbond hebben we gelijk contact gezocht. Het enthousiasme van hen zorgde er al snel voor dat we samen deze uitdaging richting het WK, maar ook het EK van 2017 aan wilden gaan. Zij zijn een typisch voorbeeld van de problemen die spelen in de sportwereld waar wij de sportbonden mee proberen te ondersteunen, dus daarmee past deze samenwerking ook heel goed bij onze bedrijfsmissie."

Missie

Maandag 28 november zijn de dames aan hun WK-missie begonnen. Het team, als elfde geplaatst op dit WK, trof eerst het als derde geplaatste Maleisië en moest helaas daarin haar meerdere erkennen met een 3-0 verlies. De dag erna revancheerden de dames zich met een 3-0 overwinning op het als 16e geplaatste Oostenrijk. Woensdagavond namen ze het op tegen de als 6e geplaatste Australische dames. Voor Nathalie een mooie tegenstander, aangezien zij haar roots in Australië heeft liggen, echter mocht die kennis niet baten en verloren ze met 1-3. Door de nederlaag plaatsten de dames zich niet voor de kwartfinales. De squashsters zijn uiteindelijk op de twaalfde plaats geëindigd.


Squashdames voorbeeld voor andere topsporters of de uitdaging voor de toekomst van de (top)sport?

We kennen nog de recente discussies tussen de topschaatsers en de KNSB over de verdeling van de gelden, zoals ook in meerdere artikelen beschreven op SportNEXT. Tevens kennen we natuurlijk de Eredivisie CV, waar alle belangen van de Eredivisieclubs in worden behartigd. Onlangs was er ook veel aandacht voor het nieuwe initiatief Beat Cycling Club; een nieuw initiatief, met de ambitie om vanuit een duurzaam businessmodel het clubmodel in het wielrennen wil implementeren.

En tot slot de squashdames die nu met hun partner Sportunity zich ook vormen tot een commerciële nationale ploeg, waarbij het doel is om met deze partner naar een samenwerking te zoeken waarin deze dames zelfredzaam worden en hun eigen commerciële model handhaven om hun eigen begeleiding, training etc. in te huren.

Door deze nieuwe vormen en bewegingen die we in de sport zien, verliezen de sportbonden steeds meer hun grip op die topsporter die hen moet vertegenwoordigen. Sportbonden hebben het zwaar en weten of kunnen niet op een juiste manier hun topsporters gebruiken om meer gelden binnen te halen of deze sporters inzetten om hun sport te laten groeien en uiteindelijk ook voldoende terug te doen voor deze topsporter. Hierin wordt de meerwaarde van de bond voor deze sporters ook steeds minder en zie je dus bewegingen als Beat Cycling Club, maar ook de squashdames die uiteindelijk zelfstandig naar het WK gaan.

Deze tendens zien we overigens niet alleen op dit vlak, maar sportbonden zijn zich nu ook hard aan het 'heruitvinden' en hun bestaansrecht aan het herzien ten aanzien van de enorme ledenterugloop waar veel bonden mee te maken hebben. Trends en ontwikkelingen in de (sport)maatschappij vragen een andere aanpak van de bonden. De zogenoemde 'ongebonden sporter' is hier een voorbeeld van. Die sporter vindt de meerwaarde van de bond of vereniging te beperkt en vindt zijn eigen weg in de sport. Een ontwikkeling waar bonden zich overigens ontzettend goed bewust van zijn, maar bestaande structuren, culturen, dagelijkse gang en emotie een hele snelle verandering tot nu toe tegenhouden.

ZIE OOK: Ondernemers bepalen de toekomst van de sport

TeamNL

"We kunnen wel stellen dat de verschillende bewegingen die plaatsvinden in de 'verzelfstandiging' van (top)sporters mooie kansen, maar ook uitdagingen biedt!"

Daarentegen hebben we natuurlijk de afgelopen Olympische Zomerspelen een mooie activatie gezien van het door NOC*NSF en de collectieve bonden gevormde TeamNL. NOC*NSF heeft hiervoor duidelijk het teamgevoel tussen de verschillende sporters aangestipt, maar dit ook zeker gebruikt richting hun bestaande of nieuwe collectieve partnerships. Natuurlijk kunnen we stellen dat dit Olympisch TeamNL zich goed heeft gepositioneerd tijdens de Spelen. Wel kunnen we de zichtbaarheid en effect die het nu heeft nader bekritiseren, maar ik denk dat een positieve aanpak is voor het binden van de topsporters, hun fans en commerciële partners. Waar natuurlijk ook richting de zoektocht van NOC*NSF voor hun nieuwe partners voor 2017, na het afhaken van EY en Randstad, een uitgebreide exercitie met TeamNL zal gaan voeren.

We kunnen dus wel stellen dat de verschillende bewegingen die plaatsvinden in de 'verzelfstandiging' van (top)sporters mooie kansen, maar ook uitdagingen biedt! Ik ben dan ook heel benieuwd hoe jij deze (top)sportcultuur ziet en waar dit toe gaat leiden? Met de enorme uitdagingen waar de sportbonden op dit moment tegen aanlopen en waar dit dames squashteam het perfecte voorbeeld van is. Praat met via #sportnext op Twitter of laat je reactie achter onder dit bericht.

Wil je deze dames tijdens hun WK en richting het EK volgen? Dat kan via: https://www.facebook.com/nederlandsdamessquashteam/.