Artikelen

Webinar: van sensoren naar succesvolle businesscase

Innovaties binnen de sport gaan razendsnel. Innovaties die een enorme impact hebben op (sport)prestaties en de levensstijl van mensen. Variërend van wearables zoals Fitbits en Apple Watches tot innovatieve producten en sporten zoals e-bikes en full body gaming. Centraal in deze ontwikkeling staan sensoren. Slimme technologie die data verzamelt, maar ook zorgt dat data van waarde wordt voor het product en de gebruiker. Maar hoe maak je van deze slimme sensoren een succesvolle businesscase? Daar krijg je tijdens het Meet, Match & Multiply webinar op 1 juli van het Cluster Sports & Technology antwoord op.

'Verbondenheid' sleutelwoord voor succesvolle seizoenkaartcampagne FC Groningen

Bij de meeste Eredivisieclubs verloopt de seizoenkaartverkoop voorspoedig. Supporters vanuit het hele land tonen hun clubliefde en verlengen massaal hun seizoenkaarten. FC Groningen is één van die clubs waar nauw wordt samengewerkt met de fans om ook volgend seizoen het stadion vol te krijgen, indien er weer met publiek mag worden gevoetbald. Daarnaast zetten oud-spelers zich in voor de Noorderlingen, die daardoor inmiddels al 500 seizoenkaarten aan arme gezinnen hebben gedoneerd.

Elf veranderingen in sportmarketing en -sponsoring in het post coronatijdperk

In 2008 woonde ik een sponsorbijeenkomst van AZ bij waar 400 ondernemers werden bijgepraat over de paralellen tussen topsport en ondernemen. Ook Louis van Gaal maakte onderdeel uit van het panel van experts. Nadat hij, bij hoge uitzondering en zeer tegen zijn eigen principes te laat de zaal was binnengekomen, hielden de ondernemers hun adem in. Op de vraag wat hij ging zeggen tegen de aanwezigen om hen een hart onder de riem te steken zodat ze beter konden omgaan de bedrijfseconomische rampspoed antwoordde Van Gaal: ‘Helemaal niets.’ De topcoach vond het een ‘gezonde situatie’ en stelde dat er een natuurlijke selectie ging plaatsvinden tussen de sterkere en de zwakkere ondernemers.

Tijd voor een corporate communicatiebril op de sport

Woensdag 17 juni start in Engeland de Premier League weer. De afgelopen weken was er veel discussie over het welzijn van de spelers. En over de vraag wat te doen als spelers niet zouden willen spelen om hun eigen gezondheid, of die van hun omgeving, niet te riskeren. De vraag hoe clubs hiermee om (moeten) gaan, is interessant als het gaat om de reputatie van die clubs. Want het gezondheidsdebat raakt de hele maatschappij.

PSV brengt fans in contact met spelers via nieuwe technologie

Sportorganisaties zijn constant op zoek naar nieuwe manieren om supporters te bereiken en te betrekken. Zeker in de coronacrisis is dit van cruciaal belang, omdat het bezoeken van wedstrijden en evenementen nog niet mogelijk is. Een van de nieuwste innovaties op dit gebied is volumetric video, waarmee mensen levensecht worden gevangen in 3D-beelden. PSV is recent als één van de eerste clubs ter wereld met deze techniek aan de slag gegaan.

Het laatste sportmarketingnieuws: Europees voetbal had voor coronavirus recordomzet

In de week waarin CrossFit vele sponsors, waaronder Reebok, zag weglopen vanwege omstreden opmerkingen van de topman over de dood van George Floyd, lees je hier het laatste sportmarketingnieuws. Verzameling nieuws, feiten en andere opvallende zaken die de wereld van sportmarketing weer in helder perspectief zetten.

Libéma Open bedient fans en partners online met interviews en 'virtueel toernooi'

Waar normaal gesproken wereldtoppers als Kiki Bertens en Daniil Medvedev zouden strijden om de titel op de Libéma Open, zijn de tennisbanen op het Autotron ’s-Hertogenbosch nu logischerwijs leeg. Toch heeft de organisatie een manier gevonden om fans een week lang te kunnen laten genieten van tennis en daarbij partners een treffend platform te bieden. Zo geven tennisiconen een uniek kijkje achter de schermen en mogen fans zelf bepalen wie ‘Libéma Open Champion of Champions’ wordt.

'Investeren in sport is juist nu welbesteed geld'

Het zijn onzekere tijden voor sportmarketeers. Er vallen, sowieso financieel, harde klappen in de sector. Van het beste jaar ooit gaan sportmarketingbureaus en evenementorganisatoren naar een van de minste. Toch liggen er ook kansen, zo zeggen Patrick Wouters van den Oudenweijer van House of Sports en Triple Double-partner Michel van Grunsven. “Wie creatief is, verzint altijd wel weer iets.”

NOC*NSF Sportgala verschoven naar 2021 vanwege coronavirus

Net als het EK voetbal, de Olympische Spelen en tal van andere evenementen schuift ook het NOS|NOC*NSF Sportgala van 2020 een jaar door. De reden daarvoor is eenvoudig: vanwege het coronavirus is inmiddels zoveel sport afgelast of uitgesteld dat er geen sprake is van een volwaardig sportjaar. Ook bestaat er nog veel onzekerheid over de rest van het (sport)jaar. De wél geleverde topprestaties uit 2020 tellen nu mee voor de sportverkiezingen van 2021.

Het laatste sportmarketingnieuws: ‘Champions League afgerond met nieuw format in Duitsland of Portugal’

In de week waarin Cristiano Ronaldo de eerste voetballer werd die meer dan 1 miljard dollar heeft verdiend in zijn carrière, lees je hier het laatste sportmarketingnieuws. Verzameling nieuws, feiten en andere opvallende zaken die de wereld van sportmarketing weer in helder perspectief zetten.

5 vuistregels bij crisiscommunicatie

Het belang van goede crisiscommunicatie is de afgelopen maanden meer dan ooit duidelijk geworden. Niet alleen bij de overheid en het bedrijfsleven, maar zeker ook in de sportwereld. We hebben genoeg slechte, en ook goede voorbeelden gezien. Tijdens het online event ‘Connect Online’ deelde Paul Kok van Hill+Knowlton Strategies 5 vuistregels voor snelle en efficiënte crisiscommunicatie.

Noodlijdend VoetbalTV start rechtszaak tegen 'besluiteloos' AP

VoetbalTV van de KNVB en Talpa klaagt de AP (Autoriteit Persoonsgegevens) aan. Het videoplatform verkeert vanwege het uitblijven van een eindoordeel van de AP in financiële problemen. Als er nog langer niets gebeurt, dan zou op uiterlijk 1 september het doek vallen voor VoetbalTV dat wedstrijden uit het amateurvoetbal in beeld brengt.

SportsGen hoopt onlinegastles.nl na succes te laten uitgroeien tot eigen merk

Nadat duidelijk was dat er vanwege het coronavirus voorlopig geen fysieke evenementen meer georganiseerd konden worden, kwam SportsGen in april met een nieuw concept. Het sportmarketingbureau nodigde topsporters, acteurs en artiesten uit een online gastles te geven voor de groepen 3 tot en met 8 in het basisonderwijs. Het initiatief werd een groot succes met bijna 1.600 aangemelde basisscholen en 40.000 leerlingen ‘in de klas’. “Dit biedt zeker kansen voor de toekomst.”

100 bestbetaalde sporters ter wereld; Federer voert lijst aan

Op 38-jarige leeftijd heeft Roger Federer toch nog een primeur te pakken. De Zwitser is voor de eerste keer in zijn carrière de bestbetaalde sporter ter wereld. De tennisser verdiende tussen 1 juni 2019 en 1 juni 2020 106,3 miljoen dollar (94,92 miljoen euro). Mede vanwege de coronacrisis zagen Cristiano Ronaldo (105 miljoen dollar) en Lionel Messi (104 miljoen euro) hun inkomsten slinken, waardoor ze naast de koppositie grijpen. Nederland is niet vertegenwoordigd in de lijst. Naomi Osaka is de bestbetaalde vrouwelijke sporter. De lijst met de 100 bestbetaalde sporters ter wereld wordt jaarlijks samengesteld door het Amerikaanse tijdschrift Forbes.

Staat de Eredivisie aan de vooravond van een revolutie?

De betaald voetbalclubs staan noodgedwongen mogelijk aan de vooravond van een revolutie. Omdat het seizoen 2019/’20 in de Eredivisie niet uitgespeeld kon worden en het onwaarschijnlijk is dat er vanaf 1 september al publiek in de stadions mag, zien de clubs een groot deel van hun omzet verdampen. Wat kan de voetbalwereld doen om de kosten te laten dalen en hoe kunnen clubs hun inkomsten toch verhogen?