De cruciale rol die wearables spelen bij de terugkeer van topsport

Er wordt bijna overal ter wereld inmiddels weer volop professioneel gesport. De atleten en staf moeten zich aan uitgebreide protocollen houden om de kans op besmetting met het coronavirus zo klein mogelijk te krijgen. Wearables spelen hierbij een grote rol. Deze slimme horloges en ringen helpen namelijk mogelijk tijdig het coronavirus op te sporen. Hoe wearables helpen de sport weer op te starten.

Golfer Nick Watney stond vrijdag juni 19 op om zich gereed te maken voor de tweede dag van de RBC Heritage, toen zijn wearable hem attendeerde op zijn versnelde ademhaling. De 39-jarige Amerikaan vroeg direct een test aan en werd op de golfbaan geïnformeerd dat hij besmet was met het coronavirus. Watney is in het bezit van WHOOP, een geavanceerde fitnessband, die onder meer de ademhaling, hartslag en slaap monitort. Het bedrijf deelde de afgelopen maanden enkele data van gebruikers die besmet waren met het coronavirus. Daaruit bleek onder meer dat zij bijna allemaal een versnelde ademhaling hadden en dat was voor Watney reden zich te laten testen.

Na de positieve test van Watney ging de Amerikaanse golforganisatie PGA direct een samenwerking aan met WHOOP. Er werden onder meer 1.000 banden aan vrouwelijke golfers en het personeel van de organisatie uitgedeeld. Met behulp van de wearable hoopt de PGA het coronavirus vroegtijdig te herkennen.

WHOOP, dat al meer dan 100 miljoen dollar aan investeringsgeld ophaalde, is sinds 2017 al de officiële wearable van de NFL Players’s Association. Ook de MLB heeft toestemming om het apparaat te gebruiken tijdens wedstrijden. In andere sporten zijn vooralsnog geen gevallen bekend waarbij de wearable hielp een besmetting op te sporen.

Slimme ring

De NBA doet ook een beroep op wearables om de spelers te beschermen tegen het coronavirus. De organisatie heeft meer dan 2000 ringen van Oura aangeschaft voor de spelers en staf. De Oura Ring meet min of meer dezelfde zaken als WHOOP. Voor de NBA was de wearable een essentieel onderdeel van haar protocol voor de NBA-bubbel in Disney.

Al sinds het begin van de uitbraak van het coronavirus wordt gekeken naar de rol die wearables en activity trackers kunnen spelen bij het detecteren van het coronavirus. Fitbit heeft bijvoorbeeld in de Verenigde Staten en Canada een onderdeel met de naam Fitbit COVID-19 Study toegevoegd aan zijn mobiele app. En Apple en Garmin hebben smart watches gedoneerd aan de wetenschap en roepen gebruikers op hun medewerking te verlenen aan officiële onderzoeken.

Zo krijgen wearables, die al jarenlang worden gebruikt door sporters om hen te helpen de prestaties te verbeteren, opeens een andere rol. Wearables als ‘geheim’ wapen in de strijd tegen het coronavirus.

Headerfoto: KANUT PHOTO / Shutterstock.com