Dit zijn de best gelezen blogs op SPORTNEXT van 2022

Traditiegetrouw beginnen we het nieuwe jaar met een terugblik op het jaar dat achter ons ligt. Er gebeurde weer genoeg om een heel boek over te schrijven. Lionel Messi loodste Argentinië naar de wereldtitel op het omstreden WK in Qatar, generatiegenoten Roger Federer en Serena Williams zwaaiden af, Jonas Vingegaard bracht de gele trui naar Parijs en Irene Schouten liet bij de Winterspelen iedereen haar hielen zien. Ook op SPORTNEXT was weer meer dan genoeg moois te beleven. Daarom: de 10 best gelezen blogs van 2022.

10. World Padel Tour Amsterdam Open maakt iets los in Nederland

In razend tempo is padel uitgegroeid tot een van de grootste sporten ter wereld. Ook in ons eigen land is de opmars spectaculair. Als bevestiging van de groei kon Nederland van 28 september tot en met 2 oktober voor het eerst kennismaken met de absolute wereldtop, toen de World Padel Tour neerstreek in Amsterdam. ’s Wereld beste spelers vertoonden hun kunsten, inspireerden toekomstige spelers en creëerden nog meer fans. Het is dan ook geen verrassing dat grote partners hun weg vonden naar het toernooi dat georganiseerd werd door Triple Double, Golazo Sports en DEUX Agency.

9. Dit zijn in 2022 de meest populaire clubs op social media in de Keuken Kampioen Divisie

De Keuken Kampioen Divisie kreeg er dit seizoen met de degradanten ADO Den Haag, FC Emmen en VVV-Venlo drie clubs bij met een grote achterban. Samen met ploegen als NAC Breda, Roda JC Kerkrade en De Graafschap spelen er nu verschillende teams met een grote fanschare op het één na hoogste niveau in Nederland.

8. Decathlon verandert naam in ‘Nolhtaced’ en gaat omgekeerd winkelen

Op 10 oktober pronkte op drie Decathlon-panden in België plotseling het woord ‘Nolhtaced’. In Gent, Evere en Namen stond de naam van de sportwinkel doodleuk achterstevoren. Een foutje bij het vervangen van de witte letters? Nee! Het bleek een stunt waarmee Decathlon een maand lang het omgekeerd winkelen aanbood: de sportwinkel kocht tweedehands, niet (meer) gebruikte sportkledij terug, herstelde het en verkocht de kleren vervolgens (met garantie) door. Hiermee wilde Decathlon hergebruik aanmoedigen en de koopkracht verhogen.

7. Zo kijk en volg je de Paralympische Spelen in Peking

Een kleine twee weken na de sluitingsceremonie van de Olympische Winterspelen, begonnen op vrijdag 4 maart de Paralympische Spelen. Het evenement was op televisie wederom alleen bij de NOS te volgen. De publieke omroep schonk dagelijks aandacht aan de Paralympics in Peking. SPORTNEXT maakte een compleet media-overzicht.

6. Dit zijn in 2022 de meest populaire clubs op social media in de Eredivisie

Net als de voorgaande vier jaar maakt SPORTNEXT aan het begin van een nieuw jaar de balans op en onderzoeken we hoe groot de digitale achterban van de achttien Eredivisieclubs is.

5. Dit kost een seizoenkaart in de Eredivisie in het seizoen 2022/’23

Nederland kent al jarenlang een van de hoogste bezettingsgraden van de voetbalstadions in Europa. Ook voor het seizoen 2022/’23 stevenden we weer af op volle stadions in de Eredivisie. Het SERC (Sports & Economics Research Centre) van HAN Sport & Bewegen deed een onderzoek bij alle BVO's in Nederland naar onder andere de verkoop en de prijs van seizoenkaarten en kinderabonnementen. Bij Fortuna Sittard kun je dit seizoen het goedkoopst naar Eredivisievoetbal kijken.

4. Het laatste sportmarketingnieuws: Nederlandse toptennissers sluiten kledingdeal met Indian Maharadja

Een verzameling nieuws, feiten en andere opvallende zaken die de wereld van sportmarketing weer in helder perspectief zetten. In dit nieuwsoverzicht las je over:

  • Atletiekunie sluit meerjarig partnership met SPAR
  • Ajax-sponsors willen meer uitleg over kwestie rond Marc Overmars
  • Financiële strop dreigt voor FC Groningen door problemen hoofdsponsor
  • Nederlandse toptennissers sluiten kledingdeal met The Indian Maharadja
  • Oracle wordt voor 500 miljoen titelsponsor van Red Bull Racing
  • Vestas verlengt contract met ATPI voor sponsoractivatie Formula E 2022

3. De sportevenementen-kalender van 2022

Na het bomvolle sportjaar 2021 beloofde ook 2022 jaar weer spectaculair te worden. De Winterspelen in Peking en het WK voetbal in Qatar sprongen het meest in het oog, maar er vonden nog veel meer mooie events plaats. In onze sportevenementenkalender vind je een overzicht van welke wedstrijden en toernooien je niet mocht missen.

2. Dit zijn de bestbetaalde sporters van 2022; Messi terug aan de top

Lionel Messi verkaste in 2021 van FC Barcelona naar Paris Saint-Germain en ging er in salaris op achteruit. Dankzij extra commerciële inkomsten was de Argentijn in 2022 toch de bestbetaalde sporter ter wereld. De aanvaller verdiende tussen 1 mei 2021 en 1 mei 2022 maar liefst 130 miljoen dollar (125 miljoen euro).

1. Zoveel verdienen (Nederlandse) atleten met een medaille op de Winterspelen

De Olympische Spelen zijn voor de meeste sporters het belangrijkste moment uit hun carrière. Het kost bloed, zweet, tranen én veel geld om je te kwalificeren. Maar bij een olympische medaille vaart voor de meeste atleten niet meteen de zilvervloot binnen. De Nederlanders verdienden in Peking 30.000 euro voor een gouden medaille. Sporters uit Hong Kong en Turkije konden bij een plak wél rekenen op een astronomisch bedrag.

Headerfoto: Shutterstock / fifg