Dit zijn de best gelezen blogs op SPORTNEXT van 2023

Traditiegetrouw beginnen we het nieuwe jaar met een terugblik. Er gebeurde weer genoeg om een heel boek over te schrijven. Arne Slot bracht Feyenoord de titel, in het wielrennen werd Mathieu van der Poel na een loodzware koers wereldkampioen op de weg en won Demi Vollering bijna alles wat er te winnen viel, Max Verstappen toonde zich andermaal de sterkste coureur en Sifan Hassan bleek ook marathons te kunnen lopen. Ook op SPORTNEXT was weer meer dan genoeg moois te beleven. Daarom: de 10 best gelezen blogs van 2023.

10. World Padel Tour Decathlon Amsterdam Open: “We verwachten 30.000 bezoekers in AFAS Live”

Na een succesvolle eerste editie in 2022 keerde de World Padel Tour (WPT), het grootste professionele padelcircuit ter wereld, in 2023 terug als de WPT Decathlon Amsterdam Open. Van 11 tot en met 15 oktober waren 's werelds beste padelspelers te zien in AFAS Live.

9. Team Jumbo-Visma rijdt Parijs-Roubaix met unieke Lazer-helmen voor bewustwording dragen fietshelm

Voor Team Jumbo-Visma en (toenmalig) partner Lazer stond Parijs-Roubaix in het teken van bewustwording om een helm te dragen tijdens het fietsen. Met een uniek helmdesign, waarop hersenen zijn afgebeeld, vroegen de renners en rensters aandacht voor de campagne "Use your head".

8. Sport als katalysator van de maatschappij

Uit onderzoek van onafhankelijk onderzoeksbureau Markteffect, uitgevoerd samen met sportmarketingbureau Triple Double, blijkt dat sport een effectieve maatschappelijke bijdrage levert aan duurzaamheid, gelijkheid, gezondheid en geluk. Michael Petit van Markteffect schreef er een blog over.

7. FC Barcelona en Spotify pakken in aanloop naar El Clásico uit met The Rolling Stones

Een uitvloeisel van de samenwerking tussen FC Barcelona en Spotify, is dat de streamingdienst haar eigen plekje op het rood-blauwe shirt af en toe afstaat aan de grootste artiesten ter wereld. Zo was het tijdens de kraker tegen Real Madrid op 28 oktober 2023 én in de vrouwenwedstrijd tegen Sevilla op 5 november de beurt aan The Rolling Stones. Ook werd er een speciale collectie gelanceerd met FC Barcelona x The Rolling Stones-shirts, die gesigneerd zijn door de basisspelers- en speelsters van de twee wedstrijden. Voor de fans die naast een exemplaar grepen, werd gelukkig ook nog een limited edition-lifestylecollectie op de markt gebracht.

6. Spektakelmusical De Tocht wekt Elfstedentocht tot leven, Beewan ontwerpt foyerbeleving

In 1997 werd de Elfstedentocht voor het laatst verreden. Inmiddels groeien generaties op die het oer-Hollandse sportevenement nooit hebben meegemaakt. Om ervoor te zorgen dat het ijskoude spektakel niet in de vergetelheid raakt, laat Musical De Tocht de magie van de Elfstedentocht weer tot leven komen. Beewan Sports Experience ontwierp de hospitalitybeleving in de foyer van het Friso Theater in Leeuwarden en draagt daarmee bij aan de ultieme Elfstedentocht-ervaring.

5. Dit zijn in 2023 de meest populaire clubs op social media in de Eredivisie

Net als de voorgaande vijf jaar maakte SPORTNEXT ook aan het begin van 2023 de balans op en onderzochten we hoe groot de digitale achterban van de achttien Eredivisieclubs is. Ajax bleek het grootst op social media, Excelsior moest het met de minste volgers doen.

4. Nieuw Cambuur-stadion: “DNA van de club is leidend in concept, ontwerp en uitvoering”

Steeds meer voetbalclubs zien in welke (financiële) voordelen het biedt om het stadion niet slechts eens in de twee weekenden te gebruiken, maar ook doordeweeks voor zakelijke bijeenkomsten of maatschappelijke activiteiten. Ook SC Cambuur gaat met haar nieuwe stadion, dat in 2024 speelklaar zal zijn, de stap zetten naar een omgeving waar het zeven dagen per week bruist.

3. De meest waardevolle Nederlandse topsporter

Max Verstappen, Lieke Martens, Irene Schouten… het zijn slechts enkelen van de tientallen topsporters die de harten van de Nederlandse sportfans wisten te veroveren. Maar wie van alle Nederlandse sporters heeft volgens de Nederlander de meest sympathieke uitstraling? Zijn we eerder geneigd om een product te kopen wanneer Mathieu van der Poel het aanprijst, of wanneer we Churandy Martina het op televisie zien aanbevelen? Marktonderzoeksbureau Markteffect deed onderzoek naar de waarde van de Nederlandse topsporter.

2. De sportevenementenkalender van 2023

Jonas Vingegaard en Team Jumbo-Visma die opnieuw de Pogačar-code wisten te kraken in de Tour de France, de valpartij van Femke Bol tijdens de WK Atletiek en haar revanche van een week later én de 16-jarige Luke Littler die zich op het WK Darts tot sensatie kroonde door zich te plaatsen voor de finale van vandaag (3 januari). De kalender waarop al deze (en nog veel meer) belangrijke sportevenementen stonden aangekondigd, deed het weer ouderwets goed.

1. Dit kost een seizoenkaart in de Eredivisie in het seizoen 2023/'24

Nederland kent al jarenlang een van de hoogste bezettingsgraden van voetbalstadions in Europa. Ook voor het seizoen 2023/'24 werden er weer meer seizoenkaarten verkocht. Het SERC (Sports & Economics Research Centre) van HAN Sport & Bewegen deed bij alle betaald voetbalorganisaties in Nederland een onderzoek naar onder andere de verkoop en de prijs van seizoenkaarten, merchandise en kidsclubabonnementen.

Headerfoto: Shutterstock